0 308 visningar

15 svar

Guldtofsskivling

Anders

29 sep 2003 kl. 13:16

Vet någon om Guldtofsskivling kan användas som matsvamp. Svampböckerna ger inget klart svar på frågan. I alla fall har jag hittat väldigt mycket Guldtofsskivling i Rånäs på en liten yta. Ca 100 svampar var det nog.

0

pluto

29 sep 2003 kl. 22:07

När jag för några år sedan hade med mig guldtosskivling till en svamp-utställning fick jag beskedet att de inte är ätliga. Om de är giftiga eller ej vet jag inte.

0

Eva

30 sep 2003 kl. 18:53

Själv har jag ingen erfarenhet av denna svamp.
Men jag ska citera två av mina nyaste svampböcker.

I ”Svampar – En fälthandbok” av Svengunnar Ryman och Ingmar Holmåsen står följande. Ätlig men ger hos en del människor lätta förgiftningar.

I Bo Nyléns bok ”Svampar i Norden och Europa” står följande: Svampen är sannolikt ätlig. Men bör kokas av. Den granna arten är sällsynt och växer under hösten – ofta i imponerande häxringar.

0

Anders

2 okt 2003 kl. 09:04

SV:Guldtofsskivling
Det är just det här jag har sett. Det går inte att få något entydigt svar om svampen kan användas som matsvamp. Det kan ju vara så att de som blivit sjuka av den inte förvällt den eller kanske en del kan vara allergiska mot den.
Det är i alla fall en mycket vacker svamp. Den är sammetslen, stor och ståtlig, luktar gott, är av mycket fast konsistens och sägs även smaka gott.

/Anders

0

Josefina Sköld

11 okt 2003 kl. 13:33

Efter vad jag hört på min svampkurs är svampen ätlig, men kan hos vissa personer orsaka obehag. Däremot bör man låta svampen stå kvar eftersom den är så sällsynt!

0

Per Alltrelén

7 okt 2005 kl. 03:31

Hej…
Jag har ätit denna svamp i ca 15år eftersom jag fått information att den är ätlig. Den kommer i närheten i stort antal och jag har ofta den i grytor. Jag har även torkat den och haft som krydda. Jag har aldrig mått dåligt av den även fast jag ätit den som stekt på smörgås, och den är god.

0

klas jaederfeldt

7 okt 2005 kl. 10:20

sänder ett gammalt inlägg

jaha, så har jag ätit Guldtofsskivling, en svamp som gäller för att vara ätlig i tyska böcker, och som säljs på torgen i tallin, svampen hade smak, men jag vet inte om jag skulle leta efter den speciellt, passar kanske i en svampblandning , men hur det är så gillar vi inte samma smaker allihopa. jag åt 4 st. svampknoppar, och efter det har jag ätit kräftor me tillbehör, mår på inget sätt illa. är det någon annan som prövat, låt mej få veta det i så fall


/klas jaederfeldt 2005-09-09 20:07:24

0

klas jaederfeldt

7 okt 2005 kl. 10:21

sedan så heter svampen gyllenskivling nu för tiden

0

bo e

7 okt 2005 kl. 12:24

Många intressanta svar. Förra hösten fann jag några gyllenskivlingar men vågade inte testa att smaka dem.
Tyckte att de färgade av sig med gulorange sporpulver(?) och att detta hade en stickande obehaglig doft.
Ska kolla dem närmare om de åter kommer i min väg.

0

bo e

10 okt 2005 kl. 16:55

Sitter just och smälter maten efter måltid med stekt blandsvamp som tillbehör.
Gyllenskivlingen som rå doftade svagt mandelartat och lite som moget äpple, och som stekt tillsammans med vit vaxskivling, hattar av fjällig tofsskivling samt EN kantarell smakade hela blandningen neutralt men god svampsmak.
Stekte ca fyra små knoppar och en skivad hatt av en större gyllenskivling i smör med lite salt och lite, lite hackad lök tillsammans med övriga svampar.
Skjöljde gyllenskivlingarna ordentligt först därför att jag vill minnas att de stora gyllenskivlingar jag hittade förra året var täckta av ett kanelbrunt illaluktande pulver.
Så var fallet även med dessa unga exemplar, men lukten var inte obehaglig, det luktade snarare ingenting förrän man bröt svampen itu och då doftade det läckert.
Det är nog extra viktigt att de plockas unga och friska, även om denna regel gäller all svamp!
Är “kanelpulvret” deras sporpulver eller något annat?
Har aldrig sett nåt liknande hos andra svampar.

0

bo e

10 okt 2005 kl. 16:59

Just det…någon frågade efter “stjärnmärkning”.
Knivigt, då vit vaxskivling och fjällig tofsskivling har två stjärnor och kantarellen tre så borde gyllenskivlingen ha två och en halv, ungefär. Men smaken är ju väldigt olika och dessa gyllenskivlingar var som sagt mycket fräscha exemplar.

0

klas jaederfeldt

10 okt 2005 kl. 23:06

kul Bo E, då är vi iallafall 2 st som överlevt den

0

Lale

11 okt 2005 kl. 08:59

Skogen är ju full av goda, giftfria svampar, varför nödvändigtvis ge sig på de, tveksamma!

0

bo e

11 okt 2005 kl. 16:01

Nja, i år har det varit torrt och svampfritt i mina trakter i alla fall så det är trevligt att det tittar fram överraskningar mot höstkanten.
Dessutom är det intressant med nya matsvampar som man inte provat.
Varför skulle gyllenskivlingen vara giftigare i Sverige än i Baltikum?
Där lär den ju t o m finnas till försäljning!

Den verkar inte heller så där väldigt sällsynt eftersom jag observerat den på två helt olika växtplatser under två år i följd nu.
Jag lämnade även några pyttesmå knoppar vid plockningen för att säkra återväxten (om ingen annan tar dessa förstås!)

0

klas jaederfeldt

11 okt 2005 kl. 22:27

lale, svampboksförfattare har i alla tider i sverige skrivit av varandra, så om någon “tyckte” vid sekelskiftet att en svamp såg tvivelaktig eller giftig ut, så är den tydligen det idag, och i tyskland har antagligen svampboksförfattarna skrivit av gamla tyskar som tyckte att den var en matsvamp. Själv så får jag ont i magen av kantareller och sprit, men det avhåller säkert ingen från att äta kantareller

0

Lale

17 okt 2005 kl. 08:47

du har rätt. Med min feghet och inställning skulle världen gå baklänges. Jag är tacksam att det finns människor som vill och vågar testa! Tack.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone