0 401 visningar

13 svar

Hittar ingen som liknar, hjälp!

Erika

27 sep 2011 kl. 16:24

Plockad på söderåsen (skåne). Frågan är om den ens är ätlig?

Artbestämningshjälp

0

Olof Svensson

27 sep 2011 kl. 16:36

Jag kan inte hjälpa dig att artbestämma, men skulle avråda dig från att äta denna. Påminner om en variant av spindelskivling (fast jag vet inte om det är det) och DEN ÄR MYCKET GIFTIG!

0

Erika

27 sep 2011 kl. 16:55

Tack för svar =) Försökt kollat på en del bilder och tycker inte den liknar den heller riktigt. Är nästan lite åt gammelrosa under men hittade en som var mer lila som verkar vara liknande.

0

Bo E

27 sep 2011 kl. 17:18

gammal laxskivling kanske

hur som helst

visst kan man vara nyfiken på att artbestämma men om du tänkt dig att äta den så släng oavsett vad det är / varit - så är det nu utgånget datum!

0

Olof Svensson

27 sep 2011 kl. 18:05

Vad menar Bo E med att “det är utgånget datum”? Svampen var väl inte torkad, utan nyss plockad?
Fast jag håller med om att svampen inte ska ätas och därmed slängas!

0

Erika

27 sep 2011 kl. 18:08

Den är nyss plockad och alla såg ut såhär.

0

Lill, Skellefteå

27 sep 2011 kl. 18:09

Tycker det ser ut som jättegammla nejlikbroskskivlingar.

0

Erika

27 sep 2011 kl. 18:26

Liknar väldigt mycket när jag kollar på bilder och framförallt denna bilden.

0

Hans Myhre

27 sep 2011 kl. 19:16

Det er Laxskivling

0

"JAS" Helsingborg

27 sep 2011 kl. 20:36

Det finns gott om dem på åsarna i skåne och visst är det en laxskivling, det finns både små och stora och på många ställen har Ametistskivlingen börjat blekna och kan nästan se ut som dem du har på bilden.
Passerar inte svamp som står kvar i skogen länge utan att plockas “bäst före datum”. det är klart att den gör, så Bo har helt rätt.

0

Olof Svensson

27 sep 2011 kl. 21:00

Jag förstår nu vad ni menar med “bäst före”. Men hur är det med giftigheten alternativt ätbarheten av denna svamp? Bör Erika äta den till kvällsmat?

0

Fredrik S.

28 sep 2011 kl. 00:14

Laxskivling! Namnet får det att vattnas i munnen. Det är förstås färgen på skivorna som åsyftas? Ätligheten har jag ingen aning om (men de giftiga svamparna tycks mig sällan vara begåvade med frestande namn).

0

Lill, Skellefteå

28 sep 2011 kl. 06:56

Jag har testat laxskivling.
Stekte de i smör och saltade lite. De smakade härsken lax. Ingen höjdare.
Men det kan ju hända att de går att tillaga på något vis så att de blir god. Har inte kommit mig för att testa igen.

0

Erika

28 sep 2011 kl. 08:35

Tack för alla svar, blev ingen middag av dom i alla fall ;-)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone