0 1401 visningar

27 svar

Är mina trattisar torra nog?

Pontus

1 okt 2011 kl. 23:33

Hej förra söndagen plockade jag trattkantareller. Rensade och la på tidningspapper direkt när jag kom hem.

Bytte papper 2 ggr, slutade när pappret inte längre sög åt sig vatten. Vände då istället bara på svampen.

Imorgon är det exakt en vecka sedan jag la ut dom på tidningspapper.

Om jag tar upp en svamp och trycker på den smulas den inte direkt sönder som fnöske men den går sönder relativt enkelt. Stammen upplevs något torrar än fruktkroppen.

Jag får inte ut någon vätska ur dem, inte ens om jag försöker pressa svampen mot en bit hushållspapper.

Är dom torra nog för att stoppa i glasburkar?

Mvh Pontus

Torkade Trattkantareller

0

Birgitta F

1 okt 2011 kl. 23:39

ser inte ut så. Har lite rödgul trumpetsvamp på tork och dom har krympt till miniatyrer men är fortfarande lite sega. Dina borde vara betydligt mindre än bilden visar

0

Gina

1 okt 2011 kl. 23:40

Tyvärr! Visserligen är det svårt att avgöra på ett foto men iom att jag ser åsarna så tydligt tror jag de behöver längre torktid. Du skulle nog behöva en fläkt av ngt slag. Detta är bara min uppfattning efter att ha sett svampen. Någon annan här på forumet kanske vet bättre.

0

Asiankitten

1 okt 2011 kl. 23:41

Kan du kanske utsätta dem för lite värme? Typ ovanför en värmeväxlare, element el dyl eller framför en värmefläkt? Om du tänkt använda dem ganska snart så kan du lägga dem i burkar. De håller sig länge fast de inte är knastertorra. Men det absolut bästa är väl att få dem så torra det går.

0

Pontus

1 okt 2011 kl. 23:43

Det jag kan göra är att flytta dom i närheten av den öppna spisen imorgon kväll och köra en brasa i 1 timme eller dyl. Det borde kanske skjutsa på dem?

0

Pontus

1 okt 2011 kl. 23:46

Här är en bild till

tratt

0

Pontus

1 okt 2011 kl. 23:47

Av nån anledning får jag bara lägga upp samma bild. Vet inte varför bild 2 inte kommer med :(

0

Pontus

1 okt 2011 kl. 23:53

Försöker igen. bild på några mindre svampar.

bild3

0

Birgitta F

1 okt 2011 kl. 23:54

Har monterat en bild av mina före och efter, det kanske kan ge viss vägledning.
Jag torkar mina på papper första dygnet sen i elfa back med myggnät till dess det knastrar

0

Gina

1 okt 2011 kl. 23:59

På den bilden ser det bättre ut. Sitter och funderar på om svampen legar för tätt/trångt på tidningspapperet? Torkar man så att svampen ligger tätt som sardiner så misslyckas man dessvärre. Har du ingen kupevärmare du kan sätta på? Svamp ska torkas helst inom 12 timmar (läste jag här på forumet). Kolla i sökkunktionen och sök på exvis.“torka” så får du många tips.

0

Gina

2 okt 2011 kl. 00:00

Värst vad jag skriver fel idag. Sökfunktionen på forumet menar jag.

0

Pontus

2 okt 2011 kl. 00:05

Svampen har legat väldigt luftigt och flyttat på dom 2ggr/dag. Svampen på bild 1 och 2 är lika torr men skiljer i storlek pga dom första var större när dom plockades helt enkelt.

0

Evis

2 okt 2011 kl. 00:13

Vi upptäckte att de torkar snabbast om man lägger tidningarna (ca 4 blad tjockt) på golvet. Vet inte varför.. (hemma har jag en frukt- och svamptork, den är grymt bra).
Om vissa delar nu är svarta och “fuktiga” så bör du nog bryta bort dem. De luktar “blöt hund” och blir nog inte så bra i framtida anrättningar. Lycka till!

0

Pontus

2 okt 2011 kl. 00:15

Inga delar är svarta, det enda som får mig att tro att dom inte e helt torra är att dom är lite, väldigt lite sega. går inte att smula till fnöske.

0

Gina

2 okt 2011 kl. 00:39

Det låter ju som om du har gjort helt rätt. Innan jag skaffade min svamptork så tyckte jag att de torkade hade en aningens seghet kvar. Man kan ju inte riktigt jämföra resultatet mellan en svamptork och manuell torkning heller. Testa och lägg dom i burk och kolla efter ett tag, det ska ju lukta friskt från svampen i burken. Önskar jag kunde hjälpa till mer, kan bara önska lycka till.

0

Pontus

2 okt 2011 kl. 01:49

Jag ska testa att lägga dom 1-2h i närheten av öppna spisen imorrn, blir väldigt varmt och tortt på några meters radie runt elden. Ska känna på dom efter detta och se om dom blivit torrare.

Kan det vara så att dom torkat men sugit åt sig av ‘luftfuktigheten’ i lägenheten och därför blivit lite sega?

0

Pontus

2 okt 2011 kl. 02:50

Vad tror ni är bäst?

Att lägga dom i närheten av en brasa några timmar eller köra i varmluftsugnen på bara luft-tillströmmning och ingen värme? Borde väl bli torrt som tusan i ugnen då va?

0

svamptant

2 okt 2011 kl. 03:00

Innan jag skaffade svamptork torkade jag i rumstemperatur, men aldrig på tidiningspapper. Jag lade direkt på brickor och ugnsplåtar. Numera med svcamptork blir det knastertorrt, men med torkning i rumstemperatur blev det som du beskriver en aningens segt. Jag har aldrig funderat över att det skulle vara skadligt att äta dessa svampar, utan bälgat i mig för glatta livet. Svampar som börjat skrumpna ihop till en smet, ruttna och lukta illa har jag plockat bort o.m.g. Utan svamptork eller varmluftsugn är det enligt mina erfarenheter jättesvårt att få knastertorra svampar.

0

Madde Småland

2 okt 2011 kl. 03:03

Min granne testade för första gången att torka trattisar i år. Först fick de ligga på tidningspapper tills det inte längre blev fuktigt efter svampen därefter ställde hon en plåt med svamparna i tunt lager på en stol i pannrummet när hon eldade. Blev knastertorrt på några timmar:)

0

Trollehatt

2 okt 2011 kl. 04:24

Så här gör jag - o det funkar :)

Ta vanligt gråpapper, en fläkt. Lägg papperet i ett hörn, ställ fläkten mot hörnet. Har du lagt svampen där på kvällen så har du knastertorr svamp på morgonen.

Har du mycket svamp kan du ev skruva på lite lite värme.

0

Trollehatt

2 okt 2011 kl. 04:25

Blir lite mörkrädd Birgitta - det är ju inte trattisar du visar ..... :(

Nu är det ju inte någon farlig svamp utan rödgul trumpet du visar, men ändå ...

0

Lill, Skellefteå

2 okt 2011 kl. 07:58

Folk har väl torkat svamp i rumstemperatur i alla tider så jag antar att det fungerar.
Själv skulle jag aldrig acceptera en torkmetod som kräver mer än ett dygn.
Mer än 90% av alla svampförgiftningar i Sverige beror på fel tillagad svamp.
Här är då luftfuktigheten så hög att om jag inte stoppar den torkade svampen direkt från torken i burkar utan låter de ligga framme en stund så blir de sega igen.
Om du har en varmluftsugn, Varför torkar du inte i den?
När min tork är full så brukar jag använda ugnen. På min är lägsta temperaturen som går att välja 50 grader och det funkar.
Lägger svamparna på hushållspapper på gallret också har jag luckan på glänt. Tar bara några timmar så är svampen torr!

0

buffy

2 okt 2011 kl. 08:17

Man kan lägga svamparna i burkar och sen efter en vecka öppna och kolla så de fortfarande är torra. Ibland är de inte det, då får man ta ut dem och torka mer. Är de fortfarande torra kan man försegla burkarna med eltejp.

Man kan lägga svampen på en ugnsplåt som man lägger på spisen och sätta plattorna på lägsta värmen en kort stund för att sluttorka svamp.

Om svampen skulle vara så fuktig att den ruttnar i burken så märker man det när burken öppnas månader senare. Man har då sönderfallande svartbrun svamp som stinker. Då ska man INTE äta den utan kassera.

0

Pontus

2 okt 2011 kl. 09:53

Nu kör jag 2 plåtar i ugnen med all svamp, full fläkt men ingen värme. Återkommer med resultat senare

0

Boman

2 okt 2011 kl. 12:17

Pontus, sätt en träsked eller något liknande mellan luckan och kanten så fukten kommer ut!

0

Pontus

2 okt 2011 kl. 15:43

Efter cirka 1½h med bara luft blev svamparna knastertorra och gick att smula sönder väldigt lätt, ligger nu i burkar.

Ska hålla lite koll på dom men tror det här blev toppenbra. Nu ska jag rensa ytteligare några kg som jag plockat idag!

Tack för hjälpen

0

Gina

2 okt 2011 kl. 20:05

Åhhh vad skönt Pontus! Jag har oroat mig lite över din skörd hela dagen ska du veta :-). Har varit ute i svampskogen hela dagen och inte kunnat svara förrän nu. Glädjande att se att hela SG varit till hjälp i en trängd situation. Nu börjar mitt arbete med att torka all svamp jag plockat idag.

0

Pontus

2 okt 2011 kl. 21:31

Tack så mycket för hjälpen! plockade cirka 6kg idag som jag nu rensat.. tog väl 2½timme och nu lagt på tork. Nu börjar proceduren igen! Men extra skönt nu när jag vet hur man ska göra :)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone