Nu när jag tänker efter så är det lätt att missuppfatta mitt inlägg. Naturligtvis blir saker slemmiga när de kommer i kontakt med slemmet, men det jag menade är att all svamp i påsen liksom genomgick en kemisk reaktion av något slag. Alla svampar blev mörka, tinniga och slemmiga.
igår fördärvades 15 liter trattkantarell för mig.
Alla jag plockade var felfria jag rensade 8 liter igårkväll ställde dom svalt och imorse var allt svart gele´typ , jag skrev om det i tråden “knepigt”.
Idag plockade jag 5 liter till och såg till att få dom på spisen omgående. Tror att det är det varma och fuktiga vädret som ställer till det.
jag har nu lärt mig att inte blanda svart trumpet och trattkantareller i samma korg…på mindre än en timme blev trattkantarellerna riktigt svarta…även om det bara är färgämnen, blir det omöjligt att se om det svarta var från skogen eller blev i korgen :)
Hallååå!!! Plocka över huvudet taget inte svamp i påse, har ni någon gång hört en svampexpert i radio, på TV, i verkligheten eller läst att de rekommenderar att plocka svamp i påse? Din slemmiga sopp kan mycket väl vara en god sopp, troligen en smörsopp och den kletar av sig på allt och alla om man inte avlägsnar hatthuden vid plockningen vilket man bör göra med alla svampar som har slemmig eller kletig hatthud. Svamp som plockas och förvaras i påse av plast blir otjänlig som föda inom ett par timmar. Plocka i kork och om man inte hinner ta tillvara på dem omgående vid hemkomst skall de alltid förvaras svalt och så här års är det ju bara att förvara dem ute och se till att inte morgon/förmiddags solen kommer åt dem. Plocka och rensa dem ordentligt redan i skogen, blås eller borsta bort jord och skräp, skär av foten men pilla inte för mycket på dem, ett tag runt foten bör räcka så överför man inte en massa bakterier till dem som påskyndar nedbrytningen av dem. Kantareller, trumpetsvamp och trattisar kan med fördel sköljas i en bäck eller sjö, man doppar korgen med svampen ett antal gånger så att det mesta av skräpet försvinner och låter dem rinna av en stund, sedan kan de förvaras svalt i flera dygn utan att ta skada men som sagt det förutsätter att man inte pillat på dem i onödan. Jag har testat detta under många år och jag vet med säkerhet att det funkar.
tror som JAS
det finns vissa slemmiga svampar som i o f s är ätliga o goda men som måste grovrensas i skogen och som inte får komma i kontakt med andra arter
smörsopp och citrongul slemskivling är typexempel - om du lägger dem tillsammans med andra arter så slemmar de av sig på dem
helst ska hela hatthuden avlägsnas direkt vid plockningen men ha ändå för vana att dela upp arterna - exempelvis kantareller blir blåsvarta och fula vid kontakt med ovanstående och t ex taggsvamp kan “tagga av sig” ordentligt på annan svamp
en korg med flera fack eller flera olika emballage att plocka i rekommenderas
Jag plockar alltid i korg, i påse känns det som de dels inte får “luft” och dels går sönder mot varandra. Jag grovrensar i skogen, dvs har med pensel och borstar av och skär av foten.
Dock skulle jag inte skölja dem i vatten, min erfarenhet är att det är när de är mycket blöta som de börjar ruttna. Men det kanske är kombinationen av blöthet och värme när de kommer in.
Efter att jag för något år sedan fick en 40 liters skörd totalförstörd för att jag inte hann med rensningen samma kväll och de fick ligga kvar i korgen så började jag med att ALLTID sprida ut dem på tidningspapper det första jag gör när jag kommer från skogen. Nu torkar jag alltid mina så om de får ligga ett tag och bli lite torra är det inga problem. Är de mycket blöta så byter jag tidningspappret några gånger men oftast behövs inte det. Sen hämtar jag lagom mängd svamp och sätter mig och rensar dem en och en. Delar på de som är så stora att de går att dra isär och delar riktigt stora flera gånger. Sen lägger jag dem på andra tidnigar på golvet i vårt badrum där vi har golvvärme, de torkar på 4 timmar ungefär. Sedan jag började göra så har jag inte haft en svart illaluktande svamp så det funkar för mig iaf. Jag är också noga med att inte lägga dem för tätt.
Kom på att jag har gårdagens skörd på ca 20 liter på tork nu i badrummet. Bifogar två (inte allt för bra kvalitet på dem) bilder.
Egentligen ligger de färska trattisarna för tätt på bilden, men eftersom jag hade tid igår att rensa ganska med en gång ( bara en bastu först för att få tillbaka lite värme i kroppen) och jag då visste att lagret skulle tunnas ut ganska med en gång så lät jag dem ligga så. Den värta fukten sugs iaf upp av pappret där med en gång. Nu hann jag rensa alla men många gånger har jag bara hunnit hälften och då har jag bytt tidningspappret innan jag lagt mig och de har hållt sig bra.
Men det är skrämmande att se vad lite som blir kvar torkat. Igår var det betydligt tätare på tidinigarna och idag ser man ju texten…..
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.