Håller på att torka mina trattkantareller. Upptäckte idag att några hade blivit svarta och väldigt fuktiga. Som jag förstår har dessa ruttnat.
Kan man plocka bort dessa svampar och resten är ätliga? Eller måste man kasta allt??? Nybörjare på torkning.
Jag förstår inte riktigt varför många väljer att torka utan tilluft och riskera sin skörd. Som jag skrivit tidigare kör jag på enkel vanligt gråpapp med en vanlig värmefläkt från biltema. Kör jag mycket värme blir svampen mörk/svart, kör jag bara luft blir svampen ljusare - dock tar det längre tid.
Men, resultatet blir alltid en knastertorr svamp som jag lägger på tork på kvällen när jag skördat och vänder några gånger på kvällen (om det är mycket) så är allt klart att stoppa i glas/påsar när satt klockan 5 min tidigare så jag hinner till jobbet nästa morgon. Jag har aldrig problem med att min svamp ruttnar. Investering ligger i 9 kr för många meter papp o värmefläkten finns nog på många ställen från 149:-. Svamptorken i min värld är överreklamerad. Där får du i så lite svamp åt gången att det måste bli svindyrt i torkkostnad vad gäller elen?
Eller?
Trollehatt, jag förstår inte riktigt vad beskrivningen av din torkmetod har med Rebeccas fråga att göra?
Har man råkat plocka några svampar som inte har varit i bästa skick, är det naturligt att de inte torkar normalt, utan svartnar istället. Det behöver inte ha något med torkmetoden att göra.
Jag har lärt mig med tiden att känna igen dåliga trattkantareller, så numera är det sällan jag hittar några svartnade exemplar under torkningen - men det händer ibland.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.