0 553 visningar

20 svar

Giftsvamp med trattkantarell??

Helena

7 okt 2011 kl. 19:00

Har nyligen plockat mängder med trattkantarell och ätit i flera dagar. Har rensat efterhand men svamparna har hunnit torka lite. Upptäckte att denna svamp smugit sig med. Är det en giftsvamp? Den luktar inte så gott som trattkantarellerna. Känns klart olustigt, har kollat med giftcentralen som hänvisat hit.

Är detta en giftsvamp? Är mörkbrun med liten puckel på hatten som är ca 1,5 cm i torkat skick.

0

Helena

7 okt 2011 kl. 19:05

Här är samma svamp tagen underifrån

bild underifrån

0

klas jaederfeldt

7 okt 2011 kl. 19:41

ser inte värst giftig ut men dåliga bilder så det går inte att bestämma från dem

0

Christoffer

8 okt 2011 kl. 07:11

Går det kanske att lägga den i vatten ett tag, och se om den får sin naturliga storlek?

0

Lill, Skellefteå

8 okt 2011 kl. 08:27

Ser i varjefall ut som en spindling, men omöjligt utifrån bilderna att se vilken.
Om du endast har haft svampen bland de du ätit så är det ingen fara. Om du misstänker att du rensat slarvigt så att det finns risk att du fått i dig någon så borde du försöka hitta någon som kan identifiera den.
Vilken del av landet bor du i? Kanske finns någon stjärna här som bor i din närhet.

0

Helena

8 okt 2011 kl. 13:41

Tack för era kommentarer. Håller med om att bilderna inte är så bra. Men svampen torkar så den blir bara mindre och mindre.. Vi bor i Stockholm, finns det något ställe här där man kan ta med sig svampen för bedömning?

0

Irene A

8 okt 2011 kl. 13:47

Jag tror inte att du kommer att få något bättre svar än de du har fått här. Det går förstås att konstatera om det är någon liten spindling, men om du bara fortsätter att vara lika observant när du rensar dina trattisar, behöver du väl inte oroa dig?

0

Helena

8 okt 2011 kl. 14:02

Tyvärr är det inte bra jag som rensat utan vi är två till som kanske inte varit lika noga. Och eftersom vi är tre personer som rensat och ätit efterhand kan det finnas liten risk att oönskad svamp eller del av svamp kan ha kommit med. Helt säker kan man tydligen inte vara förrän efter 14 dagar efter att svampen ätits vad jag förstår och det är lång tid… Eventuella symptom på förgiftning kan dessutom vara diffusa.
Sporavtryck har jag läst om, kan man göra något sådant?

0

Birgitta Corbett

8 okt 2011 kl. 14:35

Nu måste jag säga till ordentligt här! Eftersom experterna här på forumet inte med exakthet kan säga vilken svamp det är så får du ju kontakta sjukvårdsrådgivningen igen och säga att svampen inte kunde identifieras.  Jag känner att du är orolig, så då tycker jag att du ska ta det osäkra före det osäkra och be om att få kolla dina värden. Spara svampen så du kan ta med den om de vill.

0

Lill, Skellefteå

8 okt 2011 kl. 15:40

Finns det inga Stockholmare här med ett mikroskop som kan erbjuda sig att mikroskopiera svampen?
Med mikroskopiska karaktärer går det väl att utesluta de giftiga utan att säkert behöva fastställa vilken spindling det är?

0

Irene A

8 okt 2011 kl. 17:04

Jag har svårt att förstå vad det gör för nytta att identifiera en svamp som bevisligen INTE har ätits, om vad som helst kan ha slunkit med..

0

Lill, Skellefteå

8 okt 2011 kl. 17:37

Nej det har du ju rätt i. Om det funnits med fler fulingar så är det ju inget som säger att de är samma arten som den där. Kan ju ha slunkit med vad som hellst.
Vi får hoppats så inte är fallet och att det går bra.

0

Irene A

Birgitta Corbett

8 okt 2011 kl. 18:48

Helt rätt Irene A, äten är den ju inte :)

Att hon skulle kolla upp sig hade väl mer med att göra om ytterligare en hade råkat komma med i det dem åt, som hon var så rädd för. Är medveten om dillemmat vad gäller vilken svamp man fått i sig.

Återigen visar detta hur noga man bör vara när man plockar och rensar :)

0

Irene A

Irene A

8 okt 2011 kl. 19:20

Jag förstår också dilemmat, men med tanke på hur många olika svampar som faktiskt finns därute i svampskogen, tror jag att sannolikheten att det kan ha halkat med någon annan art, faktiskt är minst lika stor som att flera av just den har gjort det - som jag inte tror är den toppiga giftspindlingen, eftersom den borde ha varit mera rödbrun än svart även efter torkning.

Du har så rätt, Birgitta! Man får inte slarva med plockning och rensning av svampar.

Det har varit alldeles för många sådana frågor på Svampguiden den här hösten som tyder på just slarv, tanklös iver, eller dålig syn.. Det har varit så många i år att jag nästan har börjat misstänka troll på forumet.

0

giftsvampar

Ingrid

8 okt 2011 kl. 21:13

Vill bara säga att som icke-expert blev jag glad när Birgitta sa ifrån. Fick intrycket av inlägget att svampen var dåligt rensad och att det inte bara var frågan om denna lilla svamp.

Frågade en vän häromdagen om han ville har torkad svamp i present “nejtack jag har jobbat på dialysavdelning” var hans svar. Själv skulle jag nog inte heller äta trattisar plockade av nån annan.

Nu är jag nyfiken på vilka svampar som är vanligast när det gäller allvarliga förgiftningar. Nån som vet?

0

Tor

8 okt 2011 kl. 21:30

Ärligt talat Helena! Kassera all svamp! Om du får förgiftningssymtom så sök vård. Finns inga andra bra svar på dina frågor.

0

klas jaederfeldt

8 okt 2011 kl. 21:38

jag har sett så många galenskaper vad det gäller svamp, så jag nekar att äta svamp borta (vissa litar jag på) utan att sett savmpen rå

0

Kerstin, Lindome

8 okt 2011 kl. 21:51

Det här låter som om det är hur lätt som helst att få en giftig spindling med bland trattisarna…
De allra flesta sitter väl ändå och rensar sin svamp en och en?
Precis som Helena tycks ha gjort och hittat sin fuling.

Kan inte föreställa mig att jag skulle kunna förväxla en trattkantarell med en spindling, eller vilken annan svamp som helst, för den delen.

Mest orolig är jag för icke svampkunniga vänner som köper trattkantareller i butiken och som är fullständigt övertygade om att allt är OK, eftersom det säljs över disk.
Vem kollar den svampen?

0

Ingrid

Birgitta Corbett

8 okt 2011 kl. 22:01

 
Att lära sig känna igen skogens svampar är viktigt för det kan gå illa om man lägger fel svamp i grytan.
 
- Den vita flugsvampen är den svamp som orsakar flest förgiftningsfall i Sverige. Både den och den toppiga giftspindelskivlingen är redan vanliga på sina håll, framför allt den sistnämnda. Efter att ha varit relativt sällsynta har båda arterna blivit allt vanligare under de senaste tre, fyra decennierna, varnar Magnus Neuendorf som är Botaniskas svampexpert och har ansvarat för den årliga svamputställningen under många år.
 

Lite info till dig Ingrid!

0

Ingrid

Ingrid

9 okt 2011 kl. 19:11

Tack Birgitta. Det blir inga luriga champinjoner i min gryta :)

0

Christian

10 okt 2011 kl. 15:10

själv fått med ametistskivling ett par ggr ser ut som en sådan

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone