0 630 visningar

9 svar

Blåmusseroner?

Ronny H, Uppsala

9 okt 2011 kl. 18:57

Plockade häromdagen några “sannolika blåmusseroner” för artbestämning hemma, eftersom blåmusseron inte tillhör de matsvampar jag behärskar. Utseende, färg, lukt när man bryter köttet, ja allt stämmer klockrent med bilder och beskrivningar i Svampguiden. MEN kontroll av sporfärg genom att lägga hatten på vitt papper över natten gav resultatet ljusbrunt! Inte rosa som det tydligen ska vara. Men inte heller kraftigt brunt som möjliga förväxlingsarter av spindelskivlingar….och absolut inga trådrester kunde ses på fot eller hattkant som fallet är med spindelskivlingar. SKA SPORERNA VERKLIGEN VARA TYDLIGT ROSA HOS BLÅMUSSERONEN?

0

Irene A

9 okt 2011 kl. 19:03

Nja, sporerna är väl snarast smutsrosa hos blåmusseronen.

0

Pochahontas

10 okt 2011 kl. 09:27

Har också hittat blåmusseroner. Tips vad jag ska göra med dem, dvs. recept? Hittar inte mycket när jag googlar

0

Bo E

10 okt 2011 kl. 10:24

jag steker dem bara i smör

har läst att de blir ännu vackrare blå om man konserverar dem

god matsvamp tycker jag - när man en gång lärt sig se skillnad mot spindlingar så är den ett säkert kort oxå tycker jag

lite gummiaktig doft brukar vara kännetecken
spindlingarna ofta skarpare jordigare aromer, och som sagt bruna sporer som syns i skivornas färg o ofta även som bruna rester på foten

0

Ronny H, Uppsala

10 okt 2011 kl. 17:34

Så om sporpulvret går mot ljusbrunt är det klockast att avstå från att pröva att äta dem antar jag…? Ifall det ändå rör sig om spindelskivlingar.

0

Irene A

10 okt 2011 kl. 18:01

Försök att ta en bild och visa här, så kan du bli mera säker i fortsättningen.

0

Irene A

10 okt 2011 kl. 19:42

Förtydligar: En bild (eller bilder) som visar både hatt, fot och skivor.

0

Ronny H, Uppsala

12 okt 2011 kl. 16:59

Tack Irene, jag ska göra det nästa gång!

0

Blåmusseroner/matrecept

Main

13 okt 2011 kl. 00:14

Hej!

Blåmusseronen tillhör en av mina absoluta favoriter! Här kommer några bra tips.

Det ABSOLUT viktigaste att tänka på:

Blåmusseronen har en kraftig smak, så har ni torkat den-häll bort blötläggningsvattnet och använd det ABSOLUT INTE. Vattnet är så skarpt i smaken att det förstör er mat.

Lägg svampen i en torr stekpanna utan smör, och låt vattnet “dra ut” i stekpannan” på medelstark värme utan matfett. När svampen är torr, så tillsätter ni matfett och steker den som annan svamp.

SÅS: Rätt låg temp i en kastrull och lång tillagningstid.

JANSSONS FRESTELSE: Följ mitt matlagningsråd och använd sedan Blåmusseronen i Jansson i stället för Ansjovis:-))) Lycka till!
Men som alltid..ha inte för bråttom med att tillaga svamp:-)) Tiden lönar sig.

0

Blåmusseroner/matrecept

Pochahontas

13 okt 2011 kl. 10:19

Hej Main!
Har förvällt en del blåmusseroner och blev väldigt intresserad av att göra Jansson på dem. Ska jag steka den förvällda svampen först eller?

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone