Eftersom bilderna är tagna vid olika tidpunkter frågar jag mig om det är samma svamp på olika växtplatser? Man skulle gärna se hur lamellerna ser ut!? Om den är ätbar eller inte spelar för mig ingen större roll, men det är alltid trevligt att lära sig någonting nytt! De sakkunniga kommer säkert med förslag på namn!
Jag hade tänkt föreslå Föränderlig tofsskivling men eftersom man inte kan se foten eller lamellerna eller får veta substratet, så avstod jag gissningen och att som Hans kunna föreslå rökslöjing på bara dessa bilder tycker jag är lite väl oförsiktigt. Jag skulle inte äta dem, det kan vara något annat som gifthätting tex.
den lilla på första bilden som ramlat omkull ser ju def. ut att vara en rökslöjskivling, men det kan vara lurigt med dessa slöjskivlingar så ta alltid smakprov! Om färgerna stämmer så skulle jag föreslå den bittra rödgula slöjskivlingen som växer på lövved - inte ätbar - och det blir man direkt varse vid smakprov!!
Rökslöjskivling växer på barrved och har den smak som ovan angetts - god matsvamp i så fall - men de ska gå mer i grågult o mindre rödrosa toner, enligt min erfarenhet i alla fall.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.