I lördags var jag ute med ett gäng gflada svampplockare och vi tog en tur runt sjön Lången strax nordväst om Örebro
Det blev förstås mest trattkantareller men glädjande nog hade fler arter överlevt den första frostnatten som oturligt nog inföll just natten mellan fredag och lördag
några finfina strävsoppar, ett par ganska blöta kantareller av god storlek och en del gulröd taggsvamp
och så några frågetecken förstås
musseroner var det ganska gott om i varierande skick
denna hade tydlig smak av tvål - men är det såpmusseron med så gul hatt
????
foto: Bo E-son
tack Micke!
då var första ingivelsen rätt, men dendär gäckande gifthättingen är man ju ständigt på vakt inför…
Jo bilderna har ju skärpan bakom svampen! Det blir tyvärr så ibland, det hänger lite på bakgrunden, helst ska det inte finnas nåtsomhelst utrymme för “djup” i bilden när man använer mobilen verkar det som…
Nästa frågetecken
Vi gissar en liten fjällskivling av någon dvärgform
ca 4 cm hög och 1,5 cm hattdiameter
sladdrig trådig fot
förmodligen lite frostskadad
fick inte helt tydlig info om fynfplatsen men samma skog som de två föregående - mossig blandskog med övervägande ungtall och unggran, samt en och annan äldre björk
foto: Bo E-son
Då tar vi itu med fler musseroner
gott om dem nu
men tyvärr har jag dålig koll på dem
denna gissar jag gallmusseron på
p g a den fruktansvärt bittra kväljande eftersmaken
stor svamp
uppåt 2 dm hattvidd men nästan ingen höjd p g a krokig fot som dessutom var så mör att “roten” av fotbasen (som kan bli rätt lång på musseroner) blev kvar i marken
gräsmark i stenig terräng med en massa död slyved liggande huller om buller
inte lätt att få fram hela fina svampar i den miljön om de dessutom börjar mjukna av ålder…
foto: Bo E-son
och sista frågan
kan detta vara en ung gallmusseron?
Hade dock inte nån osmak utasn var snarare mild och nästan ingen arom heller
växte i samma terräng inom samma område som föregående tillsammans med pudrad trattskivling och brun trattskivling
ängsmark med stora gamla aspar och rejäla gamla hasselbuskar
en följdfråga:
har brun trattskivling omvärderats till “oätlig” och i så fall på vilka grunder / vilka gifter?
foto: Bo E-son
Ser ut som såpmusseron för mig. Den är inte god, fast bitter smak låter konstigt.
Färgskalan på nästa bildserie ser konstig ut, definitivt för blå. Det skulle ändå kunna vara såpmusseron det också.
Vad menar du med “brun trattskivling”? Det finns ingen sådan i mina böcker.
tack Irene för svaret
men de såpmusseroner jag tidigare sett har varit högst ca 1/4 av detta gamla monsters storlek samt haft tydlig doft, äldre exemplar så vidrig stank av sur disktrasa att jag aldrig skulle komma på tanken att smaka på dem.
Dehär, både den yngre och den äldre hade mild eller nästan obefintlig “svampdoft”. Den yngre även mild smak och den äldre en fruktansvärd bitter kväljande eftersmak, inte skarp som en kremla utan ja jag kommer inte på nåt bättre ord än just “bitter”!...och sen kväljande…
bilden på den delade hatten av den yngre har ett blåstick som ligger centralt till höger och främst påverkar det vita svampköttet medan färgerna på hatten är betydligt närmare originalet - jag upplevde dem som gråblå med vattringar i mörka kulörer som ju syns på bilden.
genomskärningsbilden återger svampköttet korrektare - det var ju naturligtvis inte alls blått!
med brun trattskivling menar jag den som i äldre litteratur kallas “sommartrattskivling” men som jag har förstått innefattar det begreppet flera närstående arter av bruna till beige-sämskfärgade trattskivlingar.
de här var den blekbruna varianten
Småfjällig trattskivling - Clitocybe squamulosa är den i databasen som mest liknar de jag menar - fast lördagens fynd var ca 10 - 15 cm höga fasta och fina i köttet med behaglig doft. dock rådde jag min grupp att följa de senaste rönen att inte äta bruna trattskivlingar så vi lämnade dem i skogen (med visst vemod p g a kvaliten)
Det var ett inlägg under september eller oktober här på guiden där dessa diskuterades och förtäring avråddes, minns nu inte av vem men någon jag litade på i alla fall…
OK, det ni hittade var förmodligen trattnavling, Pseudoclitocybe cyathiformis. Den har också gått under namnet kaffebrun trattskivling.
Vad jag vet ska den vara ätlig. Jag känner inte till om den har varit ifrågasatt - men tydligt är ju att den går att förväxla med mer eller mindre suspekta trattskivlingar.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.