Någon guldtofsskivling är det väl ändå inte? Hatt och fot på den ska ju vara grynig, och eftersom ringen är kvar, borde grynen på foten också ha varit det. Gott luktar den inte heller.
Och hur är det med färgerna egentligen? Starkt gulstick i de sista bilderna, men är den första mer korrekt?
Ta sporprov på svampen och återkom…
Gyllenskivlingen bör inte användas till mat, dels eftersom den innehåller vätecyanid (blåsyra) som finns kvar även efter tillagning, och dels kan innehålla rätt höga halter av tungmetaller som kadmium:
http://www.mushroomthejournal.com/bestof/Paurea.html
ja det är svårt när bilderna visar så totalt olika färgskalor
bild 1 har ju nästan inget gult alls medan de andra är överdrivet gulstickiga, så som det ju kan bli om det tex är en gul vägg bakom vilket kan anas i bild 2…
men fotografen är väl den som bäst vet om svampen verkligen var orangegul och då är gyllenskivling ingen dum gissning
men färgen i bild 1 och doften av mandel tyder ju på en förslagsvis knölfotad champinjon
om den är gulorange och växer ymnigt så är det troligast gyllenskivling, men det bör vara lätt att se om det finns yngre exemplar som är lixom inneslutna i gult som dessutom brukar färga av sig vid plockning - då är det säkra gyllenskivlingar
Michaels länk tycker jag visar den från alla tänkbara sidor och utvecklingsstadier
En typisk lite äldre gyllenskivling är det! På sista bilden syns ränderna på foten, den ‘rena’ och symmetriska undersidan av hatten, ‘klumpfoten’ och champinjoner har väl inte den färgen på skivorna?
Jag har haft gyllenskivlingar växande bakom knuten i flera år och sett dem i alla olika stadier.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.