Den vänstra är skäggriska. Ätlig om man vill gå igenom den “finska” proceduren att koka av, salta in och låta ligga några dygn, och sedan vattna ur innan den tillagas.
Den till höger ser ut som rävriska, men för att vara säker skulle det behövas en beskrivning av växtmiljön. Det är i varje fall ingen matsvamp med det utseendet.
Den lilla i mitten ser ut att vara en tredje art, som jag inte har en aning om vad det kan vara - inte heller någon matsvamp.
Uppgifter om smak, lukt, växtplats, mjölksaftens färg och färgförändring är viktigt att ha om du ska artbestämma riskor.
Ok, tack.
Det var en vit saft som kom ut från båda riskorna. Jag trodde först att den mörka var en mandelriska, men jag kunde inte riktigt känna den där skaldjurslukten som jag läste att man ska känna. Hann koka dom men dom hamnade i soporna lika snabbt som dom plockades:)
Mvh Micke
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.