instämmer
lukten sägs påminna om gröna ärtor och smaken om järn…
hursomhelst en god matsvamp med lite speciell karaktär på lukt och smak
det tog mig många år av studier runt denna för att våga provsmaka då den ju växer i barrskogsmiljöer liksom den giftiga gifthättingen
dock växer inte hättingen tuvad på samma vis som rökslöjskivling
i övrigt får man försöka jämföra det bildmaterial som finns t ex på databasen här på guiden
Jag tycker inte den luktar gröna ärtor utan smakar så och kanske blod eller järn, smaksinnena är ju lite olika. Vidare så behöver rökslöjingen inte nödvändigtvis växa i knippen eller tuvad om du så vill, de kan växa en och en i rad utmed en rot eller en klen låga eller gren dold i mossan. Som Jan A. skriver de växer på barrvedsstubbe varhelst den stubben står, plockade en del i bokskog igår på granstubbar.
...dessutom så är väl färgen på foten vit på gifthättingen, medan den är vit/vitgul upptill och sedan övergår i ljusbrunt/orange(?) och till sist brunt nertill på rökslöjskivlingen? Hatten har ju ett mörkare parti i centrum och är ljusare utåt, och ibland svagt gråaktigt färgad längst ut i kanterna, medan det hos gifthättingen är ljust i hattens mitt och brunt/mörkbrunt utåt kanterna? Skivorna är väl heller aldrig grå på gifthättingen?
Jag plockade vad jag trodde var rökslöjskivling och provade i förrgår för första gången, upplevde smaken precis så som den beskrivits, och något liknande fläsk som stekt. Jag är inte någon expert, men jag tycker de på bilderna ser ut som rökslöjskivling - definitivt i alla fall inte gifthätting. Jag provade att tugga lite på mina för att känna smaken eftersom jag fått den rekommendationen av flera här på forumet. De växte på granstubbe, vissa exemplar hade fått gråsvarta sporer fällda på sina hattar, färgerna stämde, liksom form, storlek och växtsätt.
Jag hade med mig en nybörjare på rökslöjingen i onsdags och jag visade honom både svavel, tegel och rökslöjingen. Han hade inte en enda fel i sin fulla korg och han hade gjort som jag sa till honom, vid minsta tvekan smaka och har du då en svavel i munnen då råder det ingen tvekan längre. Är man osäker och inte ser skillnad så kan man ju pilla lite på lamellerna, blir man inte sotsvart om fingertopparna är man fel på det MEN det är klart på unga ex har inte sporerna börjat släppa än men skit i dem då om du inte vill smaka vill säga. Nu skall jag äta föränderlig tofsskivling som jag har haft svårt med men nu kan jag den:)
Ja, risken att förväxla rökslöj med den svavelgula är ju en annan femma, därav smakprovet. Hade det funnits risk för att förväxla rökslöjskivling med gifthätting hade då i alla fall jag aldrig provsmakat - bara för att poängtera det, om det på nåt sätt kanske verkade som att bortse från en verklig förväxlingsrisk. Jag kom i alla fall in på skillnaderna i förhållande till gifthättingen pga alla andra svar som handlade om den.
Lycka till, Leif!
Och så har jag själv en fråga. Förekommer det att rökslöjskivling och svavelgul växer på samma stubbe? Förutsätter att det inte är nån omöjlighet även om det såklart inte är det vanliga om det vanliga är att de växer på barr- respektive lövträd. Vill ju inte tugga på alla svampar jag plockar bara för att försäkra mig om att det är rätt. När de växer i tuvor är det väl i så fall betydligt enklare (dvs, man kan förutsätta med säkerhet att alla är samma)? Att smaka är ju en sak, men att kunna bedöma utan att smaka, det kommer att krävas mer erfarenhet för mig att klara, de kan ju variera i utseende liksom andra svampar, och det gör inte bedömningen lättare när den svavelgula finns med i bilden.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.