0 559 visningar

10 svar

Skålar, trattar, ticka och bär

Jan A, Uppsala

21 okt 2011 kl. 20:09

När jag idag frampå eftermiddagen kom hem från OND-jobbet i Uppsala, märkte jag att korna ffg sedan i aug betade i lunden.  Orolig för vad som skulle hända med Hans skålar om en kossa t.ex. satte sig på dem, rusade jag iväg för att kolla läget.  Men redan strax efter elstängselpasseringen hittade jag en ring med svampar som såg ut som något mittemellan trattskivling och musseron, tog en bild och ilade vidare mot skålarna – som fanns kvar.  Suddig bild, men betänk att vilda kritter närmade sig!  Jag skördade en liten skålgrupp, återvände till svampringen och tog ännu en bild i det alltmer falnande ljuset Pluggtrattskivling skulle jag nog kunna tänka mig! Vad sägs?

0

Jan A, Uppsala

21 okt 2011 kl. 20:11

Hemma blev det några kuvösbilder på skålar och trattsvampar på 5 mm rutppr.

0

Jan A, Uppsala

21 okt 2011 kl. 20:13

OND-jobbet ja, När jag beskär fruktträd brukar det vara med JAS-beskärning – alltså i juli, augusti och september.  Hinner man inte med allt då, så…
Men jag fick/tog en liten paus i jobbet och besökte en snygg tallticka vid en kyrkogård med säkerligen 6-700 m aroniahäckar med massor av fina bär.

0

"JAS" Helsingborg

21 okt 2011 kl. 21:07

aroniabär (svartrönn) ett av våra mest underskattade bär här i landet men ett av de nyttigaste.

0

Jan A, Uppsala

21 okt 2011 kl. 21:19

Håller med dig JAS, vi har gjort sylt, saft - och inte minst VIN av Aronia. Allt blev bra…

0

Gula

21 okt 2011 kl. 21:41

Vi har en Aronia-buske men jag hinner väldigt sällan se några mogna bär! :-( Fåglarna tycker också dom är goda och nyttiga!

0

Skålarna

Hans v E

21 okt 2011 kl. 23:07

är sig lika sen förut. Jag är fortfarande mycket nyfiken. Först och främst: Är de håriga i kanten eller ej? Sen: Är sporerna runda eller elliptiska?

0

Jan A, Uppsala

22 okt 2011 kl. 09:25

Ska kolla skålarna när tid uppstår, Hans.
Pluggtrattskivlingarna torde stämma. Intressant miljö, starkt förändrad de senaste 37 åren, några meter från bl.a. de (jätte)stora vedbläcksvamparna - som torde vara Coprinopsis insignis - även om inget tidigare fynd varit SÅ extremt vedlevande. De är ivf på DNA-sekvensering…

0

Aronia - Gula och andra

Jan A, Uppsala

22 okt 2011 kl. 09:57

Det här överflödande bärstället finns på stora delar av Berthåga kyrkogård i Uppsala. Den som har en dator kan nog hitta vägen dit. Häckarna lyser nu i höstrött och svart!

0

Irismusseroner är det!

Jan A, Uppsala

28 okt 2011 kl. 10:07

Bubblan sprack, men irismusseroner är det! Inte så llla det heller - blir den första artportalrapporten från U:a k:n.
Var hos Ryman i går och en del andra kommentarer kommer kanske småningom i resp tråd.

0

elsys ke-å

28 okt 2011 kl. 10:39

Aroniabär visst är dom bara bästa bären? Goda nyttiga användbara till mycket, saf,t sylt gelé och blivande aronialikör är på tillverkning!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone