Svamparna börjar sina i mina marker, men lavar kan man fortfarande titta på, åtminstone tills snön kommer.
Har sett att några här också rapporterar lavar på Artportalen, så jag tänkte att en nybörjare kunde få lite tips..
Har kommit fram till Cladonia crispata på den här, kan det stämma?
Den bästa lavflora jag har kunnat hitta (hittills), är norsk och finns online här:
http://www.nhm.uio.no/botanisk/lav/LAVFLORA/LAVFLORA.HTM
Riktigt alla arter är nog inte med, men alla som är någorlunda vanliga tror jag.
Visste inte att den fanns online, så tack för länken Irene. Har använt den i bokform en del, men det är ju bättre med lite uppdaterade nycklar och nyare bildmaterial.
Cladonia är nog ett ganska svårt släkte att ge sig på. Jag kan för få där för att vara till någon hjälp.
Jonas, jag känner till signalartsboken, och även den illustrerade rödlistan. Men det är inte riktigt vad jag behöver för att bestämma arter som jag ser på hundpromenaderna i våra triviala marker..
Tråkigt nog är det nästan bara iögonfallande signal- och rödlistearter som förekommer i fyndrapporter. Det finns t.ex. tre gånger fler fynduppgifter av långskägg än av den vanliga fönsterlaven..
Jo, Cladonia är nog så svårt; färgreaktioner (med i något fall cancerogent ämne), UV-ljus och i ett fåtal fall tunnskiktskromatografi behövs för att bli helt säker på en hel del arter både i den “gamla” nyckeln i Moberg&Holmåsen, Lavar, en fälthandbok, och den norska nyckeln. För att få en första hint, brukar jag också titta på http://www.stridvall.se/la/index_lichens.php (som dock inte har så heltäckande bildmaterial som Norsk lavflora). Jag kan släktet dåligt, men bara av bilderna att döma undrar man vilken annan art om inte C. crispata?
Tack, Crister!
Jo, jag har allt förstått att Cladonia inte är något enkelt släkte, men kemikalier och sånt får nog komma i ett senare skede..
Än mer komplicerad blir den delen av artbestämningarna när vissa lichenologer anser att en och samma art kan uppvisa olika kemiska reaktioner, t.ex. i chlorophaea-gruppen..
Det verkar ändå finnas några stycken som går att bestämma på utseendet när exemplaren är välutvecklade, t.ex. uncialis - och cornuta när den är sylformad.
Jag tror trots allt att det ska gå att starta på det sättet som nybörjare på lavar, men givetvis vara försiktig med tvärsäkra artbestämningar :-)
Jag håller med dig Irene. Jag tror att det är väldigt stor sannolikhet att artbestämningarna blir rätt även utan kemikalier etc. så länge det handlar om vanliga och tydliga arter och man använder nycklar och bilder med förnuft. Jag hoppas att du rappoterar dina fynd till Artportalen. Det behövs verkligen fler som rapporterar lavar. Jag försöker mig också på lavar ibland men tycker det är svårt, speciellt skorplavarna. Synd att det inte finns ett liknande forum som detta för lavar, men det är väl inte lika många som är duktiga på eller intresserade av på lavar som av svampar.
Karin, jag gör så gott jag kan med rapportering - med bilder också. Det finns ju inte så många lavbilder i den svenska Artportalen. Och det är väl extra viktigt ifall man bara är 99% säker på artbestämningen istället för 100%, så att andra får en chans att bedöma sannolikheten att den är riktig..
I den norska motsvarigheten är de mycket duktigare överlag på att ladda upp bilder till fynden. Det skulle kunna bero på att den tillåter lite högre upplösning på bilderna så att de blir tydligare:
http://artsobservasjoner.no/vekster/
Håller med om att lavar skulle kunna vara en passande utfyllnad här under vintern. När snön blir för djup, går de fortfarande att hitta på träden.
Den ska finnas hos SLU:
http://www.artdata.slu.se/publikationer/rodlistade-lavar.asp
Det mesta av informationen tror jag att man hittar här annars: http://www.artfakta.se/GetSpecies.aspx?SearchType=Advanced
PÅ finska har det i år kommit ut en mycket vacker lavflora med alla makrolavar och en del skorplavar, 481 arter i färg. Namn också på svenska. Den kandiderar för årets bästa faktabok i år. Här finns lite smakbitar:
http://www.luomus.fi/english/publications/norrlinia/abstracts/vol21.htm
I samma serie har det också utkommit en myxomycetflora i år. 204 arter, nästa alla i bild.
Finska lavfloran fick priset som årets bästa fackbok.
http://www.ot.fi/Story/?linkid=178867
Nu är det dags att lära sig finska!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.