0 349 visningar

15 svar

Idag norr om Uppsala

Karin W

3 nov 2011 kl. 20:44

Nu undrar jag över diverse svampar hittade idag i luckig grandominerad skog norr om Uppsala. Tacksam för hjälp med dessa.

Serie 1: Fingersvamp som ser lite speciell ut. Växte i kanten av ett hygge. Hoppas någon vet vad det är.

0

Karin W

3 nov 2011 kl. 20:46

Serie 2: Grynvaxskivling, Hygrophorus pustulatus?

0

Karin W

3 nov 2011 kl. 20:48

Serie 3: Kantarellvaxskivling, Hygrocybe cantharellus?

0

Karin W

3 nov 2011 kl. 20:53

Serie 4: Vet inte vad denna kan vara. Hoppas någon annan har något förslag. Den växte i fuktig skog och i närheten fanns björk, gran och hassel.

0

Karin W

3 nov 2011 kl. 20:56

Serie 5: Är väl grangråticka, Boletopsis leucomelaena?

0

Karin W

3 nov 2011 kl. 21:09

Serie 6: Detta kan vara samma svamp som Tina N frågat om i en annan tråd. Då föreslogs grå fingersvamp Clavulina cinerea. Kan det vara det? Den växte under en grov gran. Sista bilden är fotograferad inomhus och färgen stämmer bättre på den första.

0

Karin W

3 nov 2011 kl. 21:17

Serie 7: Luktvaxskivling Hygrocybe quieta?

0

Karin W

3 nov 2011 kl. 21:20

Sista serien Serie 9: Bild 1 Spadmurkling Spathularia flavida?

Bild 2: Bilden är så dålig att jag egentligen inte borde lägga ut den men jag har ingen bättre och jag är nyfiken på vad det är. Fingersvamp som är längsstrimmig och växte på en stubbe.

0

Karin W

3 nov 2011 kl. 22:45

Eget förslag på serie 1: Ängsfingersvamp Clavulinopsis corniculata?

0

Tony S

3 nov 2011 kl. 23:02

4. Kanske lutvaxing? Men biotopen känns inte riktigt rätt för den.

Tror på dina andra förslag utom 7. Svårbedömd.

0

Karin W

4 nov 2011 kl. 11:57

Tack Tony. En del bilder på lutvaxing liknar min men jag tycker inte lukten stämmer. Den har en halvtydlig lukt men jag skulle inte beskriva den som nitrös. Å andra sidan har jag inte full koll på hur “nitröst” luktar. Jag har försökt leta lite själv men hittar inget bra alternativ. På MycoKey står att lutvaxingen kan växa i fuktig skog så miljön kanske inte är helt fel. Hela skogen är luckig med mycket gräs och många fuktiga-blöta partier. Den är betespåverkad med en hel del gropar där man troligen brutit kalk eller annat till en silvergruva i norra delen av området.

0

Michael Krikorev

4 nov 2011 kl. 17:20

Serie 4 ser spännande ut…

Jag skulle börja med att kolla på någon Hydropus, t.ex. H. scabripes. Men för att kunna komma i närheten av en bestämning behövs mikroskopering.

0

Karl S

4 nov 2011 kl. 19:49

Serie 4: mitt första intryck var en Dermoloma, men den ser för glatt ut, och borde växa på ängsmark. Kan eventuellt vara värt att kolla ändå.

0

Karin W

4 nov 2011 kl. 23:30

Tack för förslagen på serie 4. Den verkar klurig. Dermoloma, Hydropus, Hygrocybe nitrata - inget känns helt fel men inte heller helt rätt. Jag bifogar några fler foton så får vi se om det hjälper.

0

Karin W

4 nov 2011 kl. 23:52

Glömde skriva att sporerna är ca 8 x 4 my. Jag upplever inte svampen som hygrofan.

0

jan Olsson

7 nov 2011 kl. 21:29

Fingersvampen i Serie 1 liknar helt riktigt ängsfingersvamp. Har dock hittat små fingersvampar med detta utseende och sporer som stämmer med ängsfingersvamp men som saknar dennas mjöldoft och inte heller smakar bittert.Vet någon om det finns fler liknande arter?

Serie3: Här är det ett par saker som gör att jag tror det kan vara en annan art än kantarellvaxing. Foten är rödare upptill och klart rödare än hatten. Hatten ser ut att vara glatt istället för filtartad (vilket naturligtvis är svårt att se på bild!). Om mina intryck stämmer kan det möjligen vara småvaxskivling Hygrocybe insipida som ibland har rejält nedlöpande skivor.

Serie 7: Här tror inte jag heller att det är lutvaxskivling. Tycker hatten ser småfjällig ut. Om så är fallet kan det vara en något blek mönjevaxskivling.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone