Tack.
Innehåller alla galerinor amanitin?
Jag skall testa svamparna för toxinet i eftermiddag.
Sporprov kunde inte göras. Provade både på vitt och svart papper men inget syntes. (de hade tyvärr legat ett dygn redan)
I tidigare trådar hittar jag diskussioner om huruvida marginata är ett samlingsnamn för flera arter av galerina, stämmer det eller ska de särskiljas?
http://svampguiden.com/forum_visa_old.asp?inr=166438&fnr=1&sok=&Start=&Offset=&ipos=6
Flera Galerina-arter i Noramerika tros innehålla amatoxiner, t ex G. autumnalis (se Aroras bok t ex, jag kan ge dig referens om det behövs). Man misstänker också, o jag minns rätt, att åtminstone G. badipes och G. triscopa är giftiga, men jag vet inte om giftet isolerats, du får kolla på webben.
Jag rekommenderar också att du kollar giftsidorna i vår i förening (skriven av vår Svampguidade vän Franco Matli):
http://svampistockholm.org/toxique7.html
och kringliggande sidor.
Jag har inte hört något om att G. marginata skulle vara ett komplex, det verkar på mig bara vara en art.
Tack.
Nej det behövs inte en referens jag håller mig till de Svenska svamparna i mitt arbete. Tack för länken, jag har läst era sidor flera gånger, det är bra info.
Amanitintestet verkar vara negativt men jag är inte säker på om jag har rätt styrka på saltsyran (30%) eller om den måste vara starkare.
Galerina marginata är huvudarten i ett artkomplex (sektionen Naucoriopsis där alla innehåller amanitin). DNA-undersökningar visar att det finns flera skilda linjer, en annan sak är om varje sådan ska räknas som egen art eller om det bara rör sig om en mycket polymorf, d.v.s. variationsrik, art.
Galerina badipes innehåller också amanitin och kanske också G. pseudomycenopsis som är mycket närbesläktad med G. marginata.
Äsch, varför pladdra i det här inlägget - läs och bilda en egen uppfattning:
http://www.mycologia.org/content/97/4/823.full#ref-8
Sven, Du har rätt att uppgiften om rimspindlings giftighet bör tas bort, vi får fixa det i en kommande uppdatering. Den kom till i den vevan när det kom så mycket rapporter om att den suger upp mer radioaktivt cesium än de flesta andra ätliga arter. Det gällde ju främst Gävletrakten och andra platser norrut, där man ändå vet att man bör vara försiktig.
Tack Irene för länken, det var intressant att höra om de senaste rönen. i G.-komplexet.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.