Kurt
22 nov 2011 kl. 14:10
Utredarna som utrett en kommersialisering av allemansrätten förkastar förslaget. T ex så skulle ju den som anordnar svampexkursioner eller plockar svamp kommersiellt tvingas ordna avtal med 100-tals markägare och samfälligheter, bara att spåra dessa vore mycket svårt.
Det vore ju ändå intressant om det gick att hitta en modell som innebär att markägaren istället för att kalhugga sin skog kan nyttja möjligheten till tex. goliatmusseron export som kan ha ett större ekonomiskt värde totalt sätt. Fast det är klart, att den kortsiktiga vinsten för markägaren av karlhuggning blir svår att ersätta tyvärr…
Rapporten från utredningen finns att ladda hem här:
http://naturvardsverket.se/sv/Start/Om-Naturvardsverket/Vara-publikationer/ISBN1/6400/978-91-620-6470-9/
Webbsändning från pressträffen idag:
http://naturvardsverket.se/sv/Start/Friluftsliv/Allemansratten/Arbete-med-Allemansratten/Allemansratten-och-dess-framtid/
Mattias, jag tror inte att en markägare skulle prioritera den kortsiktiga vinsten av en kalhuggning om de erbjuds ett alternativ med en någorlunda jämn årsinkomst utan att behöva kalhugga. Speciellt inte de markägare som har skött sina skogar på ett sådant sätt att det fortfarande finns goliatmusseroner kvar i dem, d.v.s. aldrig kalhuggit (tvärtemot myndigheternas påbud och förelägganden..).
Jag skulle hemskt gärna vilja se en fungerande modell som gynnar sådana skogsägare.
Fram till den 3:e Februari samlar Naturvårdsverket in synpunkter om allemansrätten. Som det påpekats tidigare så skulle en kommersialisering av allemansrätten bla stoppa svampexkursioner
http://tycktill.naturvardsverket.se/
En kommersialisering innebär att man utnyttjar skogen för kommersiella ändamål. Alltså att man på något sätt gör förtjänst på den verksamhet som bedrivs. Exkursioner utan vinstsyfte kan knappast vara kommersiell verksamhet. Ideell verksamhet är inte kommersiell. Börjar man ta betalt av deltagarna ställer sig saken annorlunda.
Tack Kerstin för att du tipsade om Naturvårdsverkets sida!
Visst förekommer det kommersiella svampexkursioner, t.ex. de som arrangeras av studiecirklar.
Diskussionen kring allemansrätten gäller bl.a. var gränsen ska dras mellan tillåtna och otillåtna arrangemang. Även andra organiserade verksamheter ifrågasätts ju också - och vissa markägare i lobbyn vill avskaffa allemansrätten helt!
Var i Costa Rica förra året vid en väldigt fattig by som låg kring ett litet område med urskog där det i praktiken gäller någon sorts allemansrätt. Många turister besöker den här skogen men betalar aldrig en spänn till byborna, som dock förväntas låta bli att hugga ner träden. Ett solklart exempel på när det kan vara värt att helt upphäva allemansrätten, vet inte om det finns någon motsvarande situation i Sverige dock?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.