Har funderat på hur det kan komma kantareller o. trattkantareller så här sent. Soppar, kremlor och riskor kommer inte trots värmen. Kan det bero på att kantarellerna har en lång säsong, men varför kommer de då inte överallt utan bara på enstaka ställen. Har kollat pålitliga ställen där jag plockat ofta flera gånger under hösten och där finns i princip inget alls. Kan det vara så att när fruktkropparna kommer så tröttas myceliet ut, så då kommer inga fler oavsett vädret. Vi har haft blött (nu för blött) hela tiden, så kantarellerna kom i juli och ända fram till november. Trattisarna kom ovanligt tidigt också och i enorma mängder (aldrig sett så mycket). Däremot om det t.ex. varit torrt en period så svamparna kom senare, så växer de också längre. Vad tror ni?
Jag tror att det är så här:
Kantareller och trattkantareller växer normalt väldigt långsamt jämfört med soppar och kremlor, och de har utvecklat en större motståndskraft mot angrepp av larver och parasiter. Det är sällan larver i dem, och de innehåller troligen ämnen som fungerar konserverande och är giftiga för insekter.
De fruktkroppsanlag som bildas under sommaren utvecklas efterhand till färdiga fruktkroppar under hösten, och innan vintern har hunnit bli för kall och sträng, är det fortfarande som höst för dem. Periodvis kan de stanna av i växten, men fortsätta växa när förutsättningarna är bättre.
Hur länge det fortsätter att komma nya fruktkroppar, tror jag delvis beror på hur mycket värme, fukt och näring de har kunnat samla till fruktkroppsbildning under sommaren. Det kan ju variera mellan växtplatserna.
Soppar och kremlor har inte samma motståndskraft (annan struktur och kemi) och deras strategi är att bara växa upp snabbt när förutsättningarna är optimala. Men även de kan dyka upp i flera omgångar under hösten.
Instämmer oxå
Vill bara berätta att jag kollade in ett av mina mer “udda” kantarellställen i går (annandag jul)
Det är invid en tämligen nyanlagd gång / cykelstig genom ett sankmarksområde (gammal sjöbotten)med vassruggar och ungskog av björk och al, med en del videsnår.
Nu fanns inga kantareller men jag blev förvånad då ca 4-5 normalstora fruktkroppar av blek taggsvamp växt upp exakt där kantarellerna växte i sep - okt!!!
Hur fort växer blek taggsvamp! De var helt oskadade och maskfria och vi hade nattfrost natten tors-fred före jul! Hur är detta möjligt?
Såg att det på ett par ställen kom nya bleka taggsvampar i november, och på andra ställen ingenting.
Jag har kantarellställen där jag kunnat plocka många gånger i somras/höstas. Andra har kommit en gång och inte fler. Kanske är det lite som med fruktträd, där unga träd kan variera mycket i fruktsättning, men äldre träd oftast är mer pålitliga varje år. Så svampvärlden är full av mysterier.
jodå blek taggsvamp kan växa mycket sent men brukar ge upp när snön kommer
här har det varit både snö och tö i flera omgångar o som sagt frostnatt bara ett par dagar innan dessa fina svampar kom
märklig växtplats oxå
innan denna lilla gångväg anlades fanns ingen matsvamp alls i träsket så jag misstänker att det hänger ihop med fyllnadsjord o grus som man lagt dit för att kunna anlägga en väg
Bara ett tillägg till Irenes utmärkta förklaring.
Flera mykologer jag känner har spekulerat att mykorrhiza-bildande arter inte kommer upp efter att värdträdet har fällt sina löv på senhösten, vilket alltså gäller för dem bland soppar och kremlor som växer med lövträd och lärk. Medan gran-symbionter kan fortsätta in på vintern, t ex kantisar och vita taggisar. Det kan i så fall förklaras med att metabolismen stannar av eller avtar drastiskt efter lövfällningen.
I övrigt är det säkert sant som Roland säger att svampmycelet blir “trött”, det är ju en väsentlig kraftansträngning att bilda fruktkroppar som kräver mycket energi.
Lövfällningen är nog en bra förklaring. Sommarkantarellerna vid björk/ek försvinner ju framåt hösten när de gula löven börjar komma, men bland gran finns den gula höstkantarellen länge.
Men förklaringen om hur de bildas är nog också en del av svaret. Gallsoppen bildar inte mykorrhiza trots att den finns vid tall men den har ändå kort säsong.
Föränderlig tofsskivling däremot kan ju komma lite när som helst, och växer på döda stammar/stubbar. Så där är det nog mer fukt och värme som styr. Men vi kanske är en bit på väg mot förklaringen.
Hej,
Svårt att förklara annars tycker jag.
Blek kantarell=sommarkantarell (pallens) men många skiljer ju inte den från den vanliga kantarellen cibarius, som växer senare i blandskog/barrskog. Vi hade ju diskussionen om pallens försvann när lövträdens metabolism upphör. Ofta är det svårt att veta vilket träd svampen har symbios med. det kan finnas både björk och ek och kanske en enda gran.
Höstkantarell är ett vanligt namn på trattkantarell, så hur skiljer man de åt om man inte vill använda de latinska namnen.
Gärna bättre förslag.
instämmer med klas om att inte krångla till namnen
...men jag förstår att det är i all välmening
härpå guiden brukar namnsättning diskuteras hej vilt i mer eller mindre skämtsam ton…
vill bara tillägga att mina sista fynd 2011 av blek taggsvamp växte på ett kantarellställe kilometervis från närmaste granskog och kanske en halv kilometer från närmaste ensamgran…
där fanns bara björk, vide och bladvass…
GOD FORTSÄTTNING på det nya året alla svampvänner!
Tja det är inte bara svamparna som dras med olika namn i folkmun då alltså.
Bo nämner “bladvass” eller vass, rör och rörvass som den oxå kallas eller bara Phragmites australis om man skall vara korrekt;)
På vissa håll i Småland (och kanske på andra platser oxå) har den kallats för “jävulens bett” pga. “bettmärkena” i bladen.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.