0 608 visningar

26 svar

Blomkålssvamp

Ola

10 sep 2006 kl. 15:52

Hej!

Bild från en lyckad skörd av Blomkålssvamp

0

Den uppe

Charina Johansson

10 sep 2006 kl. 17:07

till höger ska du nog inte bry dig om att tillaga. För gammal.

0

Den uppe

Lena M

10 sep 2006 kl. 17:38

Nu är du glad förstår jag !
Var upp på berget för någon timma sedan, mycket tall, men ingen blomkålssvamp. Grattis till dig.

0

Affe

10 sep 2006 kl. 23:43

Hmmmm….
Verkar finnas “enorma” mängder i år. Har hittat 4 stycken själv i år.

0

Jonnie

11 sep 2006 kl. 00:09

Hittade en jätelik blomkålssvamp för några år sedan, påhejad av svampboken där det stod att den var en “utmärkt matsvamp” släpade jg hem den i köket, när jag dissikerat denna tingest, fajtats med diverse insekter och småkryp som bebodde detta jättemonster, lät jag de noga utvalda smådelarna slinka ned i stekpanna med smör, salt o peppar, , blev tyvärr väldigt besviken, smakade inget vidare, kan det varit en för gammal svamp kanske??, smaken var lite åt tran-hållet,

0

Anna D

11 sep 2006 kl. 08:47

Nja, lite speciell är den ju i smaken. ;-) Jag tycker att det är en viss terpentinnyans över det hela… Men jag äter den gärna!

0

CharinaJohansson

11 sep 2006 kl. 08:51

Har själv släpat hem en blomkålssvamp o börjat att anrätta den.
Men kastade den i soporna innan den va färdigstekt. Den luktar inge vidare!!

Hittade 2 i lördags morse som jag lät stå kvar.

0

Jonnie

11 sep 2006 kl. 09:06

Håller helt med, vill inte skriva vad sambon sade att det luktade då jag höll på och stekte svampen, men lukten “hängde” i väggarna flera dagar

0

Tommy K

11 sep 2006 kl. 09:10

Även jag instämmer i vad Jonnie skriver. Jag anrättade en blomkålssvamp för ett par år sedan och det var inget gott. Jag funderade ett slag om den möjligen kunde ha varit för gammal, men jag minns att jag tyckte att den verkade fräsch.

0

Svampis

11 sep 2006 kl. 09:15

jag tycker inte heller att de är goda, men min dotter är tokig i dom. Så jag får offra mig och rensa och steka denna mindre delikata svamp åt henne. hon gillar att ha dom på smörgås.

0

Lena M

11 sep 2006 kl. 09:24

Smaken är som baken, delad.
Själv tyckte jag den var mycket god och jag hoppas att jag hittar flera.

0

Ola

11 sep 2006 kl. 16:36

Instämmer med Lena M!
Har dock fått hör om folk som uppskattar svampen, men råkat ut för enstaka exemplar som smakar terpentin. För övrigt kan jag säga att svampen uppe till jhöger i bilden inte kommer till sin rätta, på bilden ser den inte särskillt aptitlig ut, men är helt ok….

0

kobran

11 sep 2006 kl. 16:39

Jag tycker de är goda.
Måste testa att hårdfritera oxå o inte bara smörsteka el gräddstuva.

Grattis, Ola, du har slagit mitt rekord tror jag för det du har i korgen motsvarar ungefär vad jag hittat hela sommaren!

Vanligen brukar jag “skörda” en om året, för de kommer igen år efter år om man är uppmärksam på fyndplatser!

0

Ola

11 sep 2006 kl. 17:05

Det var väldigt vad många som inte uppskattar denna läckerhet…. Har ni haft otur och fått tag på dåliga exemplar?

0

Bo E

11 sep 2006 kl. 17:59

De varierar en del i både färg och smak.
Kan bli lite väl kraftig tall- och jordsmak på de som drar åt brunt, men brukar kassera själva topparna om de är lite torra och luktar jord.

0

Andreas

11 sep 2006 kl. 19:01

Jag gillar dom också, SKARPT. Har hittat två i år, och det är första gången jag äter sådana. Jag kan säga såhär, de är MYCKET godare som friterade (med lite jasminris och sweet chili-sås faktiskt!) än stekta. Den jag styckmördade och smörstekte och åt på macka var “sådär” på sin höjd, men den jag friterade efter följande recept var en enorm delikatess. Så ni som är tveksamma till den, testa följande innan ni helt förkastar blomkålssvamp.

http://svampguiden.com/visa_recept.asp?nr=3

0

Bo E

11 sep 2006 kl. 19:02

Låter gott.
Hem och testa!

0

Bo E

12 sep 2006 kl. 12:13

Det VAR gott!
Tack Michael, den är ju tacksam att fritera då smeten s a s smetar in sig i vindlingarna.
Testade några vanliga broccolibitar, men de blev inte fullt så genomdränkta!
Mycket bra variation i alla fall.
Det kan bli mycket mat av en blomkålsvamp.

Ikväll blir det koralltickan som ska fixas till.
Har mest använt den i wok-rätter eller köttgrytor hittills.

0

KArin Hedén

12 sep 2006 kl. 20:20

Nu har jag också testat Mikaels recept. Eftersom jag varken hade majsmjöl eller lättöl hemma tog jag hälften vetemjöl och hälften rågsikt. Med viss skepsis tog jag en gammal julmust som ersättning för lättölet. Och si! Godis sa familjen!

0

Brittis

12 sep 2006 kl. 20:39

Hej alla blomkålssvampskunnare! Jag min stackare är helsingborgare och lyckas aldrig hitta den lilla minsta ens :o(
Några bra tips var? Svart trumpetsvamp hade varit kul och hitta ngn gång!!

0

Gunilla

12 sep 2006 kl. 20:50

Jag för min del tycker att dom luktar och smakar parfym, Inget lag tycker är gott att äta direkt

0

Ola

16 sep 2006 kl. 15:58

Tiil Brittis, är själv från sv skåne. Blomkålssvampen växer tallskog vid basen på tallen med en lång 2rot” ner till tallens rot. Skogen får nog ha några år på nacken för att dessa svampar skall trivas tror jag.

Önskar lycka till i jackten…

Tycker det blev en rolig diskussion här om blomkålsvampens var eller icke vara som läcker matsvamp. Det finns tydligen många och starka åsikter om denna svamp. Fast så är det nog med många svampar.

0

Ola!

Brittis

16 sep 2006 kl. 16:33

Tack! Ja ser fram mot att få testa den! Hoppas att jag gillar den! :o)

0

phyllis

16 sep 2006 kl. 18:04

kanske hund som pinkat på den annars god?

0

Åsa

16 sep 2006 kl. 21:48

Har idag plockat min första blomkålssvamp. Den vägde 1, 5 kg!
Om man inte friterar den- har någon ett tips på annan tillagning? Har rensat och förvällt med smör i 15-20 min. Tycker inte att doften känns lockande alls!!!

0

Lena Strömstad

16 sep 2006 kl. 22:15

Har oxå plockat den första idag. Parfymdoft under stekningen och ja, jag blev besviken på smaken.
Den smakar liksom ingenting alls.

Men det var jättekul att hitta den. Nästa ska friteras.

0

Marie

17 sep 2006 kl. 10:17

Såg någonting som skulle kunna vara blomkålssvamp men var små och växte i barrskog men inte vid trädens fot.
Väldigt vita i färgen men med samma utseende.
Vad kan det vara?

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone