En umebo med i TV4:s program ger recepttips.
http://fusionfood.se/2012/01/22/kvalratt-svamprisotto-med-osterlandska-smaker/
Bra fråga Birgitta, jag undrar också över detta.
Och sedan hittade jag det här på sidan.
“Goliatmusseron eller Matsusake som den kallas internationellt är en delikatess som endast växer rikligt i våra trakters torra tallskogar, enda andra stället i världen där den finns, är några öar i norra Japan.”
Finns matsutake bara på några öar i Japan, förutom i Sverige då?? På nätet står det ju att den finns kring Kyoto, och det ligger ju knappast i norra Japan.
Det låter lite skrytsamt att det bara skulle vara våra skandinaviska goliatmusseroner som är tillräckligt nära släkt med de japanska för att räknas som äkta matsutake :-)
Sen kanske man gör skillnad på var i Japan som de finns/har funnits och var de fortfarande är någorlunda vanliga?
En enkel sökning visar att matsutake går på export till Japan även från Korea och Kina (inklusive Tibet) och Bhutan.
Åtminstone från Korea och nordöstra Kina handlar det om samma art som den japanska.
Den matsutake som växer i Nordamerika är däremot en annan, närstående art, Tricholoma magnivelare.
Tack Irene för ditt klargörande.
Inspirerad av dig började jag söka på nätet och hittade en artikel som gav lite svar.
http://www.goliatmusseron.blogspot.com/search?updated-max=2008-06-20T12:41:00%2B04:00&max-results=50
Fel länk…
Rätt länk här.
http://www.goliatmusseron.blogspot.com/2008/01/artikel-om-goliatmusseron-frn-sporaden.html
När det gäller Judasöron/skogöron så kan ni läsa lite om det på min hemsida.
http://skogensrst.vpsite.se/
Hejsan alla svampälskare!
Jag skall väl börja med att säga att jag inte alls är någon svampexpert och endast hade det jag fått berättat för mig angående goliatmusseronens exklusivitet då jag publicerade receptet. Googlade lite för lite helt enkelt!, då all info på nätet bör ju “synas” både 2 och 3 ggr innan man drar slutsatsen att det är troligt! ;)
Jag börjar således med att göra en “pudel” ! Att jag missade att samma svamp växer i Korea, som är mitt födelseland, gör mig lite extra generad, för den varianten är nog exakt densamma som den, från norra Japan jag refererade till!
En fundering jag har dock, med tanke på att den exporteras i relativt stora mängder till Japan från västerbotten till ett relativt högt pris, kan inte övriga, mer närliggande alt. inhemska produktionen vara så värst god, eller hur? Men det är ert expertområde, snarare än mitt!
Övriga ställen ni anger svampen finns i, i denna tråd, ber jag att få granska lite närmare innan jag ger ett uttalande om, detta då jag mer får säga jag har djupkunskapen på hur det smakar, snarare än hårda fakta =)
Angående trädörat skall jag dubbelkolla det, min vän från Kina som gav mig dem, har lite halvknackig svenska, men skall som sagt försöka ta reda op mer.
Jag vill även passa på att tacka för en bra källa till information. Svamp är förbannat gott och väldigt mångsidigt, så kunnigt folk (och med bra källkritik) runt en råvara, särskilt en som har vissa riskmoment, uppskattas oavsett man själv går i skogen, eller bara äter den!
/Mats (från mästerkocken)
Ps. Jag ser några av er redan hittat dit, men ni hittar mig och flera av de övriga deltagarna på portalen jag driver, http://fusionfood.se om ni följer programmet eller bara är allmänt matintresserade!
Avslutningsvis (för ikväll). Lite kuriosa, möjligt det är pga. standard som bara våra svenska “duger”. För de asiatiska uppköparna, packeterar dem en och en och betalar bara för de svampar som mäter upp till deras standard för hanteringen runt denna svamp, vilken jag förstått är både väldigt hög och väldigt… “snobbig” ;) Å andra sidan, med tanke på vad de tar i pris ut mot kund och att de gör sig besväret att köpa från andra sidan klotet så .....
Skördarna av den inhemska japanska matsutaken har minskat katastrofalt under de senaste 50 -60 åren.
Det bästa året var 1941, då man kunde väga in 12000 ton. På 60-talet var skördarna nere på ca 1000 ton, och de har bara fortsatt att minska.
Det skylls på en tallnematod som dödat stora arealer av tall där man brukade skörda matsutake. Det är i de norra delarna av Japan som skogarna fortfarande har klarat sig, men nematoden är på spridning norrut.
Det är inte konstigt att priset blir skyhögt när efterfrågan är så mycket större än tillgången.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.