Jag håller på med min hemsida och det är rätt mycket olika tipps här på forumet och på andra platser om hur man på bästa sätt skall ta hand om sin matsvamp. Nu har jag jobbat lite med en flik på min hemsida som rör detta http://skogensrst.vpsite.se/Hur-tillvarata-Matsvamp.html
Jag vore tacksam för kommentarer och fler förslag, jag har lånat lite idéer och recept lite här och där och en del bygger på mina egna erfarenheter. Jag är inte ute efter hur man tillagar svamprätter utan mest om olika sätt att på ett bra sätt att förvara skogens läckerheter på tills det är dags att förtära dem. Ni förstår när ni tittar in på hemsidan;)
Maila mig på skogens@algonet.se eller skriv här i denna tråden.
När jag fryser in svamp, viket inte har hänt på flera år nu men då har jag alltid kokat ner svampen till svampens egen vätska precis har täckt svampen, inga kryddor eller smör, olja bara ren svamp med ess egen vätska har förpackats i lagom stora frys burkar/väl sköljda grädd och mjölkförpackningar. Detta tycker jag har fungerade bra. Men när man googlar på “frysa svamp” hittar jag en massa varianter, en del tycker jag inte om, vad säger ni, hur gör ni?
http://www.tasteline.com/koksknep/mat/Ta-vara-pa-svampen/
http://www.smp.se/nyheter/bostad/att-ta-hand-om-svampen-hemma%28137452%29.gm
http://www.alltommat.se/Koksskolan/Sa-tar-du-vara-pa-svampen-1.44935
http://www.alltommat.se/Koksskolan/Sa-tar-du-vara-pa-svampen-1.44935
http://receptfavoriter.se/matartiklar/recept-pa-svamp-svamprecept-svampfakta-och-tips.html
Det fanns en del märkliga råd där, ja.
Vi gör som du, kokar inte in svampen mer än att vätskan kan innesluta den i den frysta förpackningen. Då håller den bra i flera år, och man slipper frysbränna som gör svampen seg och smaklös.
Vi använder plastpåsar numera, det tar mycket mindre plats i frysen än burkar eller andra förpackningar.
Ett tips i den sista länken såg helkonstigt ut, först att koka in svampen under lock..?
och tillsätta citronsaft och smör..?
Onödigt att förlänga koktiden så, och dessutom att förkorta hållbarheten i frysen med smöret.
Vi är på samma våglängd Irene, tack för det:)
Fast jag tycker att “mjölk och grädd” förpackningar tar mindre plats och är alldeles utmärkta då de inte är “fasade” som köpeförpakningar vilka jag tycker är helt värdelösa då de med sin fasning, som du säger tar en massa onödig plats.
Jag “förkokar” svampen eller “Förväller” den i sitt eget spad. Tillsätter endast lite salt, och sedan fryser jag in den i påsar m pyttelite vätska. En del av mina svampvänner använder burkar, några gör “rullar” av fryspåsarna och förvarar sedan i fd godislådor i frysboxen..
Men om man kokar ner svampen i sin egen vätska och sedan fryser in svampen i sin egen vätska och sedan när man tillagar den så använder man ju hela paketet inkl. vätskan så detta kan knappast göra någon skada på svampens smak. Det blir ju i stort sett samma procedur som med färsk svamp och alla svampens smakämnen är inte vattenlösliga utan en del är fettlösliga. Jag har heller inte märkt att svamp som det regnat på smakar mindre än den som, om det nu är möjligt inte regnat på, utan regn ingen svamp. Jag har heller inte märkt någon smakskillnad på svamp som jag sköljt (hel) har tappat smak.
Jag är skeptisk till påståenden som att “kokar du svampen så kommer den inte att smaka något”!? Min svampsoppa smakar utmärkt och den har absolut kokat och inte heller har jag märkt att hårdstekt svamp inte smakar något;)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.