0 803 visningar

6 svar

Fingersvamp

Ingela

10 sep 2006 kl. 21:40

Jag hittade rikligt med gul fingersvamp, men vet att den kan vara lite lurig eftersom att det finns så många snarlika sorter…Hur som helst smakade jag på en bit för att jag har hört att om den inte är ätlig så smakar den besk, vilket dessa exemplar inte gjorde! Nu har jag stekt ca en matsked svamp o den smakar delikat måsta jag säga. Men det jag undar är hur mkt måste man äta o hur länge bör man vänta innan man får en evtuell rekation om svampen visar sig vara giftig?

0

Ingela

10 sep 2006 kl. 22:31

Finns det någon som är bra på fingersvampar tro?

0

Elisabeth

10 sep 2006 kl. 22:46

Hej!
Det finns en kille som heter Lennart Söderberg som vill ha insamlat material från olika ställen i Sverige.Han forskar inte om huruvida de är ätliga eller ej.Lömsk fingersvamp står att den kan orsaka illamående.
Problemet med fingersvamparna är att det finns många gula sorter.
Sporerna är väldigt lika varandra från olika sorter.
Sedan har fingersvanpen en färg när de kommer och sedan när den växer ändrar de färg, för att slutligen bli beige innan den multnar bort.
Därför bör man beskriva den redan som liten och gärna fotografera.
Jag är väldigt intresserad av släktet ramaria som det heter, inte ur matsynpunkt, utan mer vetenskapligt.
Svamparna står ganska länge och man kan studera dem under en längre tid, och ibland kommer det nya fruktkroppar.
Där jag bor finns det mycket grönsten i marken, hassel, blåsippor
det är oftast på “rikare” mark man hittar många fingersvampar på, även sällsynta taggsvampar
växer inom området.

Jag skulle inte äta någon utan syudera dem istället.
De är så Vackra!

0

Karin Hedén

10 sep 2006 kl. 22:56

Bra och bra ...
Jag har slutat plocka fingersvamp för många år sedan. Den giftiga är svår att skilja från de ätliga (och inte särskilt goda). Läs mer här: http://svampguiden.com/art/visa/Ramaria_formosa
Att svampar är milda i smaken betyder inte att dom är giftfria. Avsmakningsmetoden gäller ENDAST kremlor och handlar inte om giftighet. Läs mer här http://svampguiden.com/kremlor.asp

0

Ingela

10 sep 2006 kl. 23:04

Jag måste verkligen hålla med dig Elisabeth om att de är vackra, och att de förekom i såna mängder gjorde att de såg väldigt läckert ut!! Jag hittade dessa i en liten glenta mitt inne i djupaste skogen runt Flaten i Sthlm. Just där de växte var det blandad lövskog men runt omkring tät blandskog med övervägande barrträd.

0

Annika Eriksson

11 sep 2006 kl. 00:03

Klicka på länken matsvamp här på guiden, scrolla ned till Druvfingersvamp - lär dig den till 100% och styr sedan kosan ut i den härliga parken ovan Ekerö centrum…hälsningar från en avundsjuk norrlänning..:-)

0

Ingela

11 sep 2006 kl. 14:51

Tack för tipset om druvfingersvamp!! Det är ju såna som jag har hittat! :D Den smakar verkligen delikat måste jag säga… hoppas den är återkommande!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone