svamp i eller återanvända “gamla” konserveringsburkar för att konservera sin svamp i har jag alltid haft en avog inställning till och nu så anser jag att jag har “fått vatten på kvarnen” angående detta.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bisfenolfallan_7251245.svd
men kan väl inte tänka mig att någon försöker konservera i den typen av burkar?? hur skulle man bära sig åt för att fixa lock t.ex? Och det har väl inget med gamla eller nya konserveringsburkar (alltså burkar av glas, inte “plåt”) att göra heller.Men fö tycker jag det verkar väldigt slösaktigt och mycket miljöovänligt att inte återanvända glasburkarna.
Ber om ursäkt Daniel. Detta med plastbeläggningen på insidan av plåtburkar har tyvärr slunkit mig förbi men nu hittade jag en uppgift om detta och det finns säkert fler om man letar på rätt ställen. Bisfenol A verkar finnas i de flesta plastmaterial:( Glad är jag att jag uteslutande använder porslin, glas, rostfritt och trämaterial i köket.
http://mobil.aftonbladet.se/halsa/article14925181.ab
Såhär skriver “Livsmedelsverket”, hur trovärdiga är de med tanke på hur mycket SVD-reportrar fick i sig även om de under några dagar levde lite extremt men många människor äter rätt stora mängder konserver då det är relativt billig mat och “lätthanterlig”
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Forpackningsmaterial/Bisfenol-A/
Måste erkänna /g att efter att först ha hört om SVD experiment på radio så uppfattade jag det som om man först och främst menade “plasten i plåtlocken” för det är ju det som först och främst framkommit p.g.a. vad som har sagts om nappflaskor och barnmatsburkar. Nu ser det mycket värre ut då det verkar gälla alla konserver, hoppas bara att giftet i “gummiringarna” till mina konserveringsburkar INTE innehåller något skit men det är väl en önskedröm:(
Från det ena till det andra så här är en länk till en bok som ännu inte är ute i handeln men som ALLA antagligen borde läsa och lära av:)
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9187007126
Såg att GD har gjort en analys av konserver och innehållet av Bisfenol A.
http://gd.se/konsument/tester/1.5101474-hog-halt-av-bisfenol-a-i-kokosmjolken
http://gd.se/polopoly_fs/1.5101510.1347864265!/Konserver.pdf
Verkar alltså höra ihop med fetthalt hur mycket Bisfenolen fäller ut i produkten.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.