Solen visade sig på em. så jag gick en sväng, hamnade i en äldre planterad granskog jag aldrig tidigare varit i. Där fanns till min förvåning mycket champinjoner och jag har svårt att artbestämma dem.
Som små liknar de snöbollschampinjonerna men utväxta var de tunnare ( fanns upptill 12 cm stora) Foten något krök, rodnar vid tummning, mandellik doft / smak.
Lökformad, liten eller snöbollsch. det är min fråga ?
Vilken art av champinjon ?
Nu börjar jag tro att det kan vara ” sommarchampinjon “.
I boken Svampar i Norden och Europa sid.352 står det, ganska sällsynt, växer från maj till sept. i näringsrika barrskogar och granbevuxna beteshagar.
Beskrivning av svampen tycker jag stämmer väl med de jag hittade, någon som vill tyckat till, är det den som finns här i granplanteringen ???
sommarchampinjon ?
Kul Lena - vi har “bara” vårmussar i skogarna…
Micke har bild och några få rader om skogschampinjon här:
http://svampguiden.com/art/visa/Agaricus_aestivalis
Arten finns omnämnd också här; utan att ngn rodnad nämns!:
http://www.svampklubben.org/maj2002.html
Du säger att granen är planterad. När jag på 50-talet började mitt skogliga yrkesliv var det brist på inhemska granplantor – och det var dessutom ”inne” att plantera med importerade, snabbväxande granplantor från plantskolor i bl.a. Västtyskland och Danmark. Det kan ev. vara sådana plantor som satts i din mylla och eventuellt haft med sig mycel….
Plantorna av dessa provinienser var dock vårfrostkänsliga m.m. och modet förändrades.
Det här var bara en idé; ät och var glad om de är goda!...
Tack för info Jan, jo Mikkes bild har jag hittat.
Varför jag nu tror på sommarch. är för att den växer från maj till sept. i granplanteringar b.l.a.
Kanske är det som du säger, att mycel har följt med plantor från andra länder? Hursom så är det en champinjon som doftar gott och det står ingenting om att den skall innehålla kadmium ?
Ett par miljöbilder !
Miljöbilder fr. ch. granskogen
Lena, du kan läsa vad jag påstår om tungmetaller bl.a. här: http://svampguiden.com/forum_visa_old.asp?inr=180901&view=open&fnr=1
och i länkarna till mer info!
Det märkliga är att den är vit och du säger att den rodnar! Så bär sig väl nästan bara “vit blodchampinjon” åt, och den passar bra i dina kalkgranskogar - men inte denna årstid. Din ser dessutom annorlunda ut, tycker jag…
(Oj, märker att jag råkat skriva “skogcchampinjon” i Micke-tråden)
Ja nu är jag nästan till 100% säker på att det måste vara sommarchampinjoner. De jag plockade idag var betydligt fräschare, men tänk om jag hittat stället för en vecka sedan då hade det blivit ett 20-tal till, nu var de övermogna. Om inte OM fanns!
Tack Jan och Irene för sökhjälp !
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.