0 3044 visningar

17 svar

Torkad sandsopp

Mr Bengt

10 jul 2012 kl. 09:22

Har någon bättre erfarenhet av torkad sandsopp än mig? Jag blev inte imponerad men jag kanske har lagat till den på fel sätt. Hör att den fått bättre status och finns på menyn i finare sammanhang och så.

0

Pochahontas

10 jul 2012 kl. 09:51

Brukar blötlägga i grädde och sedan göra sås eller stuvning. Hur gott som helst enligt mig

0

anithau

10 jul 2012 kl. 10:28

Det ska jag testa.
Har alldeles lagt sandsopp i blöt,
nu är det ändrat till grädde.

Ska bli spännande att se vad jag tycker.

0

Irene A

10 jul 2012 kl. 10:42

Första gången jag skulle prova den torkade sandsoppen var jag lite skeptisk, för då var bitarna ganska(snarare väldigt) sega, men jag gjorde som jag brukar med all torkad svamp:
Lägger den i stekpannan, häller på rejält med vatten, på med medelstark värme och låter svampen småputtra tills det mesta vattnet har kokat bort. Det kan få ta ca 20-30 minuter. Sen stuvar jag den med grädde och saltar efter smak, inga konstigheter.
Den har fortfarande en hel del tuggmotstånd kvar, och har blivit en av mina favoriter!

Färsk sandsopp är däremot ingen höjdare, tycker jag. Den syrliga smaken som den har då, tilltalar i alla fall inte mig - men alla har ju inte samma smak när det gäller svamp. Jag är t.ex. inte heller imponerad av stekta eller stuvade champinjoner som så många andra har som favoriter.

0

anithau

10 jul 2012 kl. 12:37

Nu har jag testat.
Kanonbra.
Svampsmaken sitter kvar i grädden.
Innan jag brynte svampen hällde jag över grädden till en skål och sedan åter till stekpannan när det var så dags.
Mycket smakrikt och gott.

0

Pochahontas

10 jul 2012 kl. 13:44

Fast jag bryner den inte utan låter den puttra i sin grädde (med påfyllning) ett bra tag

0

Lena M

10 jul 2012 kl. 13:46

Jag måste väl ge den en chans till då, inget jag tyckte om vid förra försöket.

0

Mr Bengt

10 jul 2012 kl. 14:28

Tack för tips,

Flera gånger har jag hört/läst på sistone att blötlägga svampen i hett vatten ska vara bra, det är ngt kemiskt som händer och som är bra för smaken. Kanske därför det funkar bra med din metod Irene. Ska testa

0

"JAS" Helsingborg

10 jul 2012 kl. 15:08

http://skogensrst.vpsite.se/Hur-tillvarata-Matsvamp.html

Beredning av torkad svamp.

På den här länken hittar du hur man gör när man skall använda torkad svamp.

http://taffel.se/artiklar/torkad-svamp-grytgladje-och-sasraddning

0

Ingrid L

10 jul 2012 kl. 16:43

Väldigt intressant artikel i taffel.

0

Mr Bengt

10 jul 2012 kl. 19:07

Jag har läst artikeln, kul läsning och kom på nu att det är bl.a därifrån jag “hört” att varmt vatten är bra för blötläggning, och lite vatten.

0

Pochahontas

10 jul 2012 kl. 19:11

Och jag tycker fortfarande att det funkar bra med grädde

0

"JAS" Helsingborg

10 jul 2012 kl. 19:56

Grädde är aldrig fel Pochahontas;)

0

Jan A, Uppsala

10 jul 2012 kl. 22:20

Och smör, smör, smör funkar också!

0

Helena

10 jul 2012 kl. 22:52

Jag brukar aldrig blötlägga den torkade sandsoppen. Kokar upp några dl grädde och smular ner lite svamp samt en del större bitar. Salt, peppar samt lite soja, låt puttra en kvart och red med brun maizenaredning. Gjorde denna sås på min brors 40-årskalas och den gjorde succé! Folk var helt galna i den =)

0

Kerstin, Lindome

11 jul 2012 kl. 22:24

När vi nu ändå frossar i smör och grädde, så tillsätt lite vitt vin också!
Lyfter fram alla smaker.

0

Pochahontas

12 jul 2012 kl. 08:02

Vad bra Helena, enklare kan det ju inte bli:D

0

Mr Bengt

12 jul 2012 kl. 17:08

Vin är aldrig fel heller

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone