Jag var ute i skogen nyss och plockade kanske 2 liter kantareller, sedan fann jag även en tegelsopp som jag sedan innan har läst är ätlig och god, så jag la ner den i påsen bland kantarellerna utan att tänka mer på det. Nu läser jag överallt på internet att svampen är svagt giftig och att man måste tillreda den på ett särskilt sätt för att undvika att spy och må illa. Frågan är nu: Kan jag äta kantarellerna i påsen där tegelsoppen låg, eller bör jag slänga alla?
“Leccinum versipelle is midly toxic (causing nausia and vomiting) unless given proper heat treatment (frying or boiling for 15-20 minutes is considered necessary). As mentioned, the mushroom turns black when heated.”
http://en.wikipedia.org/wiki/Leccinum_versipelle
Så står det på engelska wikipedia, men det bör inte vara nån fara ändå väl?
Ett bra råd : vid avsmakande av en ny sort “bör” man kanske bara ta en sk. smakbit för att se om kroppen klarar av den nya sorten.. Vad gäller rödhattade strävsoppar verkar det som om att de kan ge allvarliga reaktioner(sällsynt)framförallt Aspen Bolete som mycket väl kan finnas i Norden.. Allmänna rådet är att strävsoppar “bör” tillagas väl,mer än 15 min.s. Strävsoppar har alltid ansetts som mycket matdugliga och aldrig betraktats som giftiga men kan ge reaktioner i mag och tarm om ej ordentligt tillagade ...
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.