Jag har grunnat länge på dessa. Den släta utsidan ger intryck av en Hydnotrya.
Utseendet stämmer bra med Hydnotrya michaelis, barrtryffel (men jag vet inte om miljön kan stämma).
Hydnotrya tulasnei, vecktryffel, brukar vara större och mer kompakt i växtsättet.
Det skulle vara intressant att se sporerna på den.
Sofia, för att se sporerna krävs mikroskop, men dela och fota dem gärna i tvärsnitt. Det är ett intressant fynd, så torka och spara dem också så att någon kan få tillfälle att titta på dem.
Hoppas på synpunkter från Hans v E också, han är forumets erkända ascomycetkännare.
Sofia, om ingen annan anmält sitt intresse, så gör jag gärna ett försök att titta på den. Det räcker om du skickar en torkad halva och sparar resten tills vidare. Jag kan inte garantera att jag lyckas med artbestämning, men tycker att det skulle vara spännande att kika på den i alla fall.
Du hittar min mailadress här:
http://swefungi.se/
Klicka på E-mail och skriv en rad, så svarar jag med min postadress
Nu har jag tittat på sporerna, och enligt min mening pekar allt på att det är små exemplar av Hydnotrya bailii, en tidigare förbisedd art som har förväxlats med vecktryffel.
Sporerna, inklusive ornament/ytterhölje är ca 30 my, och de är klotrunda. På bilden kan den grovt knöliga ytan anas.
Sporerna är till en början färglösa, men de blir bruna vid mognaden.
De torkande fruktkropparna har också blivit mörkare bruna, utvändigt och inne i vindlingarna.
Det som skiljer H. bailii från H. tulasnei, är dels de mindre fruktkropparna, dels formen på sporsäckarna (cylindriska hos bailii, mer eller mindre päronformade hos tulasnei).
Rätta mig om jag har fel, Hans!
Jag kommer att skicka kollekten till Karen Hansen på riksmuseet med mitt namnförslag, så kanske vi får höra så småningom vad hon anser…
Hydnotrya bailii ?
Synd Hans, jag hade hoppats på lite hjälp här.
Jag vet inte hur det är med Kers nuförtiden.. Jag tror trots allt att det är säkrast om en kollekt kommer till riksmuseet i första hand, sen får jag se vem som kan titta närmare på den.
Det är ett litet problem med H. bailii, för den sägs bilda mykorrhiza med gran, och några sådana fanns tydligen inte på den här lokalen. Så det kanske inte är den arten heller.
Bra fråga Kurt! Det finns olika bud om ätligheten, och jag vågar inte svara på det.
De är närbesläktade med stenmurklan, vilket borde mana till försiktighet.
Å andra sidan har de en ganska stark, sötaktigt aromatisk doft som påminner om de ätliga tryfflarnas, och lockar vilda djur att gräva upp dem.
Så de är möjligen användbara i små mängder som krydda, men det förekommer inget allmänt bruk av dem.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.