0 330 visningar

7 svar

Två spindlingar

Karin W

3 aug 2012 kl. 21:35

Här kommer två spindlingar som jag skulle vilja ha hjälp med. Den första tror jag är C. croceus, det stämmer att den har små sporer. Den växte tillsammans med gran och björk. Vad tror ni?

0

Hans v E

3 aug 2012 kl. 21:38

Och den andra?

0

Karin W

3 aug 2012 kl. 21:38

Den andra känns svårare. Eftersom den har så glesa skivor funderade jag på C. hinnuleus. Men den har inte strumpa och varken miljö, sporform eller sporernas vårtighet stämmer. Så den är det nog inte. Den växte tillsammans med gran och björk.

0

Mattias Andersson

3 aug 2012 kl. 22:40

C. obtusus, om den luktade plåster i fotbasen.

0

Karin W

3 aug 2012 kl. 22:52

Tack Mattias. Om den luktade plåster vet jag inte, just nu luktar den svamp som passerat bäst före datum. Men annars tycker jag det kan stämma (utom möjligen att min svamps skivor känns lite glesare).

0

Karl S

4 aug 2012 kl. 11:42

1. Fanns det månne sälg i närheten? Jag tycker mest den ser ut som C. cinnamomeoluteus.

2. Nästan säkert C. duracinus. Hur stor var hatten?

0

Karin W

4 aug 2012 kl. 12:58

Tack Karl! Det är inte omöjligt att det fanns någon sälg i närheten av ettan, men jag vet inte. Jag tycker att sporerna är för korta för C. cinnamomeoluteus. Jag får dem inte till mer än 6 my långa. Men jag har funderat på det här med att mäta sporer. Är det mycket sämre att ta prov direkt från svampen istället för att lägga dem på ett objektsglas och låta svampen släppa sporer själv? Risk finns väl att man får omogna sporer.

Hatten på tvåan bedömer jag så här i efterhand till ca 6-7 cm. Är det avsmalningen av foten som är karaktäristisk?

0

Karl S

4 aug 2012 kl. 22:14

1. 6 µm verkar kort även för C. croceus. Du kanske behöver kalibrera om mikroskopet?

Fällda sporer är naturligtvis bäst, och man kan då söka dom på övre fotytan, där dom fastnar i cortinarester. Att skrapa lite med ett rakblad brukar räcka. Det är snabbare än att vänta på sporavtryck.

Sen kan man ta dom direkt på lamellerna, men det förutsätter att det är ett moget ex så att de mogna sporerna dominerar. Hos Cortinarius kan man vanligen hitta dom mogna genom att ornamentation är tydlig och att dom inte är kortare än flertalet. Fördelen är att man samtidigt kan studera andra organ på lamelleggen.

2. C. duracinus: att hatten var så stor styrker diagnosen.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone