Hejsan!
Hittade denna, och 2 till i samma imponerande storlek, intill en tall i mossan,i en uppländsk skog 6 augusti. Förstår att det måste vara fingersvamp det rör sig om men har ingen aning om den är ätlig???
Färg: Stammen och köttet är vitt och “grenarna” är blekt gul-bruna, kanske har med åldern att göra då ett de aningen mindre exemplaren är mörkare och mer åt det bruna hållet.
Lukt: svag och angenäm.
Storlek: ca 20 cm hög och 25 cm bred
Någon som vet vad detta kan vara? fråga gärna om det är något jag glömt att beskriva!
Fingersvamp????
Tack Irene A, för ditt snabba svar! det verkar stämma, tråkigt att den är oätlig bara. Du vet inte om det förekommer att man, i tex Ryssland eller andra slaviska länder - där metoden används flitigt, förväller rotfingersvamp? jag menar, är den god och värd besväret? inte för att jag tänkt göra det själv, bara av ren nyfikenhet. Den har kanske inte, som med mången annan svamp, alltid varit oätlighetsklassad?
Tveksamhet när det gäller ätlighet av fingersvampar har dels att göra med svårigheten att artbestämma dem, dels med att vissa människor inte tål dem.
Den amerikanska rotfingersvampen anses vara den smakligaste av Ramaria-arterna, men det är som sagt osäkert om det är samma art som vi har i Skandinavien..
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.