Mickeleh, du är min idol! :D
Sopparna skar jag precis upp. En av dem var angripen och de andra blev alldeles mörka efter att jag hade delat dem. Är det normalt?
Dessa är alltså mina första fina soppar jag har fått hem. Första gången nånsin som jag ska torka sopp så ursäkta dumma frågor…
Tog bort lite porlager men skar upp allt annat. Är det korrekt behandling?
De spindlingarna slängde jag. Antar att de är giftiga?
De flesta Strävsoppar ändrar färg när dem blir angripna på något sätt , och dem kan dessutom ge problem med magen hos en del.. Viktigt att tillaga dem väl.. Dvs i mer än femton minuter… Skiva dem tunt, bara några millimeter om du ska torka den,och de kommer att bli blåsvata till blå beroende på vilken typ av strävsopp det är.. Om det är första gången du prövar en svamp ta bara en liten bit för att nästa gång ta en större för att undvika obehag.. Kan bara en bråkdel av eliten och har lika ofta fel som rätt, men för att lära sig rätt måste man ha fel :)
Jag skulle inte ens kunna identifiera en asp under ed. Sorry.
Bildmässigt gjorde jag min antagelse men jag antar att det är vilket som när det kommer till ätlighet?
Ja Mickeleh, de blev blåsvarta. Ligger i svamptorken just nu. Tyvärr visste jag inte det där med nån mm. Skar dem i cmtjocka skivor. Går det ändå?
Tack alla ni för er hjälpsamhet!
Dom spindlingar som du vist nog slängde är nog inte giftiga men knappast någon större läckerhet, Hade du tall i närheten? Jag tycker dom ser ut som något urblekta hedpindlingar (Cortinarius mucosus), men det beror lite på hur mycket rödstick du har i bilden. Annan möjlighet, och du inte hade tall, gulspindling (C. delibutus), men ovanligt grova i så fall.
Håller med om alla = aspsoppar.
Visserligen är det “möjligt” att ibland identifiera ett träd e.d. efter den svamp som häckar på dess rötter, men jag tycker du Yoshi ska försöka lära dig våra vanligaste träd och buskar. Det finns bra litteratur att ta hjälp av. Har för mig att vi diskuterat detta tidigare här på Svampguiden. Ska kolla och återkomma - om du är intresserad…
Ahh, grågröna stammen undrade jag faktiskt vad det var.
Men du, när jag googlar aspträd får jag bilder på en massa träd med vit stam som björken. Har de vit stam först eller? Usch vad förvirrad jag blir här…
Det här hittade jag i aftonbladet. Det gör ju inte förvirringen bättre. Kan de bestämma sig? Tycker inte träden indikerar någonting om samma svamp växer med flera träd. Då är det ju onödigt att försöka spåra?
Björk hjärta Kantareller – och andra par som trivs tillsammans
Björk
Kantarell. Den vanliga gula kantarellen växer ofta, speciellt i Stockholmsområdet och i fjällen,
tillsammans med björk.
Lind
Blek kantarell.
Mandelriska.
Asp
Aspsopp.
Svart trumpetsvamp.
Ek
Svart trumpetsvamp. Denna omisskännliga kryddsvamp, svart och formad som en trumpet, växer tillsammans i stora fält – hittar du en, hittar du fler.
Mandelriska.
Blek kantarell. Ljusare och kraftigare än den vanliga kantarellen. Växer mest på sommaren och är snart på upphällningen.
Gran
Kantarell. I ung granskog kan du hitta mängder.
Blek taggsvamp. Trivs hellre i gammal granskog och är utmärkt att blanda upp
kantarellerna med.
Karljohan. Denna sopparnas konung kan du också hitta i mängder av i granskog – om det är ett karljohanår.
Mandelriska. Kan växa i granskog
– om det finns hassel i närheten. Denna läckerhet till svamp är stor och fast och har en fot lika hård som en vinkork. Blöder ymnigt av vit fruktsaft. Har du en gång lärt dig hur den ser ut tar du inte miste – och har du en gång smakat den vill du har mer.
Fårticka. Används i stället för tryffel i leverpastej – och kan paneras och stekas eller malas till färs, blandas med viltfärs och stekas som biffar. Trivs bäst i gammal granskog.
Hassel
Svart trumpetsvamp.
Mandelriska.
Blek kantarell.
Tall
Rödbrun stensopp, ”tallkalle”. Lika god som karljohan, med den skillnad att den växer med tall.
Sandsopp. Gulbrun och fräknig – och bäst torkad. Då sägs den smaka som murklan.
Brunsopp. Blånar vid beröring, men lika god som karljohan.
Blomkålssvamp. Ljusgul och krusig, påminner om ett stort blomkålshuvud – därav namnet – och växer på foten av gamla tallar.
Kantarell. Kan finnas bland stenar och renlav i hällmarker.
Tallblodsriska. Blöder med orange saft. En utmärkt kryddsvamp.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.