Jag klurar på den här champinjonen, kan det vara karbolch? Den doftar gott av mandel ( anis ) , smakar gott men blev rätt omg. gulfläckig, även på foten när jag skrapade lite. Två ex. som växte efter byvägen i alsly, granskog bakom.
Vilken annan champinjon får så gula fläckar ?
Champinjon, vilken ?
En fundering till !
Är det vanligt att det brukar växa så många fransade jordstjärnor tillsammans?
PÅ det ena stället är det 14 st och ett 20-tal meter därifrån har det kommit 9.De växer efter samma byväg som de två andra arterna jag undrar över.
Tidigare år brukar jag se enstaka ex.
fransad jordstjärna
Snöboll helt klart. Den kan också bli riktigt gul men vid tumning snarare än skrapning. Den gulfärgningen är mer beständig, medan giftchampinjonen blir först gul sedan smutsbrun/svart och luktar inte anis.
Ha för vana att alltid snitta taggsvamparna och visa gärna även undersidan. Din taggsvamp skulle kunna vara svart taggsvamp.
karbolchampinjonen saknar snöbollschampinjonens aptitliga doft, samt att den gulnar i en mörkare nyans än de ätliga gulnande champinjonerna
jag går till mycket stor del på doft och smak när det gäller champinjoner
t ex var jag tveksam till en ganska gammal skogschampinjon i söndags - den rodnade men doftade inte gott direkt - då tog jag en rejäl tugga av den och omsider fylldes smaksinnet av en ljuvlig nötaktig smak som skulle gett svampen full poäng o blivit tillagad om inte det varit för alla larver som hunnit före…
Jag gick en sväng i kohagen på fm. och det hade kommit flera champinjoner och en del var alldeles gula. jag förmodar att det är den låga temperaturen som gjort det, + 2 kl. 5 i morse, kanske neremot nollan i natt.
Doftar i.a.f gott av mandel !
Taggsvampsbilderna dåliga tyvärr, få se om jag gör ett nytt försök framöver.
Champinjon
hej
har plockat något jag anser vara snöbollschampinjon, har alla karakteristika, ( mörkbruna sporer, bruna o grårosa skivor, kuggmönster under ringen på foten (ingen slida) men gulnar svagt eller inte och jag tycker den doftar inte särskilt gott. våt vante o bittermandel ( fast svagt). knappast nån svamplukt vid stekning i början. smakar champinjon som stekt, men svagt. men visst är det väl snöboll. största hatten ca 16 cm.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.