0 942 visningar

26 svar

5 Kg Stolt Fjällskivling

Charina Johansson N-län

12 sep 2006 kl. 11:48

på bara en kvart.
Nu ska jag sitta på altanen och rensa en stund med en kall öl och vovven som sällskap

0

Helene

12 sep 2006 kl. 11:50

Grattis!!

Jättegod svamp.

0

Charina J N-län

12 sep 2006 kl. 11:52

Denna gången tänkte jag spara “benen” o torka dem på nåt vis. Brukar faktiskt lämna kvar dem annars.

0

Jenny

12 sep 2006 kl. 11:52

Vilken fin bild.

Jag ska ut om 30 min i skogen tänkte jag!

0

Bo E

12 sep 2006 kl. 11:55

Grattis!

Har fortfarande inte sett dessa i verkligheten.

Verkar ju finnas förutsättningar i år.

0

Charina J N-län

12 sep 2006 kl. 12:00

Har ett bra ställe dit det bara är att parkera bilen o kliva ur o hämta dem.
Plockade så mycket förra året att jag nästan tröttnade på dem.
Sista raiden i fjol så blev det 17 liter rensad fjällis.Sen sket jag i dem…..*stöna*

0

kobran

12 sep 2006 kl. 12:05

var är N-län?
Närmaste ort som man kan ha hört om?

0

Bo E

12 sep 2006 kl. 12:06

Klart landsänden spelar roll, men jag är mer nyfiken på hur terrängen ser ut där du hittar dem.
Tror att de växer i gräsig mark med tall och björk på sandig mark.
Stämmer det?

0

Charina N-län = Halland

12 sep 2006 kl. 12:07

Varberg ligger 6-7 mil syd om Göteborg.

0

Charina Halland

12 sep 2006 kl. 12:08

Sandig strandäng utan träd.

0

Bo E

12 sep 2006 kl. 12:19

Tack, det stämmer också rätt bra.
Har nämligen en gång hittat stammarna efter det att någon(?) roat sig med att ta bort hattarna (kastat frisbee på dem?).
Kan möjligen ha varit något djur som ätit upp dem?
Det var på ett område vid fritidsområde med gamla tennisplaner utanför Örebro, numera bana för frisbee-kastare och marken är sandig stybbplan med björksly och tallplantor glest i terrängen.

0

CharinaJ Halland

12 sep 2006 kl. 13:25

*ASG*
Då va det nån som hade gjort som jag förra gången jag plockade fjällisar.. Jag tog bara hattarna!

Det blev 12l rensad svamp. Inte en enda mask!!!
Nu har jag ett par kilo Fjällisben . Hur gör jag med dem ??

0

lilla my

12 sep 2006 kl. 13:41

Dela stammarna på längden, gör tunna strimlor och torka på varm och luftig plats. Sedan kan du mala dem i kaffe/kryddkvarn till pulver, ger god smak i soppa eller gryta i vinter. Grattis till fin skörd!

0

CharinaJ Halland

12 sep 2006 kl. 13:58

Strimlade dem o lade dem i 3 brödbackar som just nu står på en uppfällbar torkställning på gräsmattan i solen. Vi har just nu 22, 5 i skuggan här. Så det är jättevarmt i solen just nu.
Får ta in dem i em när solen försvinner så åker de ut i morron när solen kommer fram igen.

0

Bo E

12 sep 2006 kl. 15:26

Tack för tipset om kaffekvarn!
Det borde funka till Karl-Johan också.
Maler ganska grovt, brukar köra svartpeppar genom den då och då...

0

Matberedare?

Charina Halland

12 sep 2006 kl. 15:49

Måste väl funka lika bra?

0

Bo E

12 sep 2006 kl. 15:54

Man tager vad man haver, och hoppas att det funkar!

0

lilla my

12 sep 2006 kl. 15:56

Instämmer med Bo E. Huvudsaken är att du slipper träiga hårda stambitar i maten, och bara får den fina goda smaken.

0

Charina Halland

12 sep 2006 kl. 15:58

För den däringa kvarnen har jag inte o inte tänker jag köpa nån heller.
Men ett gammalt torkskåp kommer jag nog att köpa :))

0

Bo E

12 sep 2006 kl. 16:46

Den typen av kaffekvarn jag har köper du möjligen på antikauktion.
Den är ett arvegods efter min morfar och skulle tippa att den är från tidigt 1900-tal.

Har testat marmormortel oxå, men hoppas på bättre resultat i kvarnen.
Visst, det går att smula den torkade svampen direkt med fingrarna också med gott resultat i sås tycker jag.

0

Lit de Parade

Charina

12 sep 2006 kl. 16:48

Viss e de fina?

Helt maskfria

0

Ola

12 sep 2006 kl. 16:48

Stort grattis

0

Matberedare?

Helena

12 sep 2006 kl. 17:09

Ja det funkar alldeles utmärkt att göra svampmjöl i matberedare.

0

Lit de Parade

Stella

12 sep 2006 kl. 19:19

Åh, vad läckert!

Går fortfarande runt och hoppas på att hitta min första fjällskivling… Man borde väl inte kunna missa dem om man ser dem???

0

Lit de Parade

Karin Hedén

12 sep 2006 kl. 20:15

Oj, så vackra! Med så många Stolta Fjällskivlingar i knopp skulle jag ta en del av dom och skära tvärs över utan någon som helst föregåense rensning och sedan fräsa i smör eller ev.fritera. Det blir som bläckfiskringar men mycket godare!
Mixern ger ett finare mjöl än matberedaren. Och snabbt går det!

0

Dagen efter!

CharinaJ N-län

13 sep 2006 kl. 13:20

Blev det så här mycket. Jag lämnade ändå kvar en del.

Vilken enorm förökningstakt!!

0

Tommy

14 sep 2006 kl. 10:22

Torkar du all svamp Charina?

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone