Finns det något idiotsäkert sätt att skilja en giftchampinjon från en snöboll?
Denna gulnar vid skrapning på hatt men ej på fot. Det gula blir ej brunt efter några minuter. Allt övrigt passar in på bägge sorterna. Doften är lurig, vet inte vad karboldoft är. Denna luktar något men inte obehagligt, och skulle det vara obehagligt så är det bara svagt. Hud spricker i kugghjul men kan lika gärna vara rektanglar…jag blir inte klok på detta :(
Tar upp en riktig gammal tråd.. Det här med att giftchampinjonen ska lukta illa när man värmer den. Min sambo envisas med att plocka hem gulnande vita champinjoner (han har “alltid ätit dem”) och tycker att de luktar gott!! Jag tycker att de luktar minst sagt skumt/illa, både råa och i stekpannan. Kan det vara subjektivt eller luktar giftchampinjonen såpass illa att det inte är någon tvekan??
Giftchampinjon luktar, som rå och starkare som upphettad, av fenol (karbolsyra). Om du aldrig har känt den lukten kan det vara svårt att relatera till svampens lukt. Nuförtiden kan man inte köpa kemikalier som förr hos färghandlarna, så tyvärr är det nog bara kemister eller sjukhuspersonal som har möjligheten att använda den diagnosmöjligheten på champinjoner.
Svar till Tor v E: nej det finns inget idiotsäkert sätt att skilja dessa champinjoner från varandra, eller för övrigt att skilja två svamparter vilka som helst från varandra om dom är närstående. Det finns bara en mängd små avvikande karaktärer som man kan kombinera och komma fram till att det måste vara den ena eller den andra. Om du tycker det verkar troligt att du har en ätlig champinjon, så provät en liten portion på ett par tuggor. Om du sen mår bra kan du äta lite mer, osv.
Obs! bara om du vet att det är champinjoner!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.