Provade igår att fritera korallticka på exakt samma sätt som jag följt rådet att fritera blomkålsvamp.
Resultatet blev inte alls lika bra! Kletigt, sliubbigt och direkt oaptitligt!
Slutsatsen jag drog är att koralltickan har en annan konsistens och innehåller mer vätska än blomkålsvamp och därmed är direkt olämplig att fritera.
Så svampbitarna stekte jag istället på vanligt sätt i panna istället.
Nu stod jag ju med en skvätt överbliven frityrsmet.
Jag löste det genom att späda resterande frityrsmet med grädde och en skvätt rött vin, varefter jag hällde den över stekt korallticka och använde det hela som pastasås istället.
Det smakade förträffligt!
Fritering av korallticka, och kanske de flesta svampar utom just blomkålsvamp, avrådes alltså enligt denna erfarenhet!
De ska troligen ha broskig konsistens och innehålla så lite vätska som möjligt.
Jag lyckades ju med blomkålsvampen, och det är den enda art jag sett rekommendationer att fritera.
Att jag testade med korallticka beror på i första hand dess greniga växtsätt. Jag trodde i min enfald att den skulle ta till sig frityrsmeten på samma sätt som vindlingarna i blomkålsvamp.
Tji vad jag bedrog mig!
Men i slutändan bglev det ju en god pastasås av hela kladdet, så jag blev ju ändå nöjd!
Naturligtvis behövde den spädas rejält. Grädde, vin, vatten eller vad du vill, vispa runt och slå över den stekta svampen och alltihop över pastan.
Mums!
Säkert inget vanligt sätt att göra pastasås, men vad skulle jag göra efter den misslyckade friteringen.
Jag behövde ju äta!
Där friteras svamp ofta, tempurasmet och se till att det knaprigt. Jag tycker att champinjon, blomkålssvamp, sopp, ticka blir super smarrigt. Inte för stora bitar av tickan dock…
Tempurasmet:
Blanda samman 2 äggulor, 2½ dl kall lättöl, 2 dl vetemjöl. Oljan ska sedan enligt receptet hettas upp till 180° - så att en brödbit blir guldbrund på en knapp minut, som en ungefärlig fingervisning.
Mycket gott!
Blomkålsvampen tog upp frityrsmeten på ett ypperligt sätt och det blev frasiga helt normala friterade “klumpar”, lite krispiga på ytan som sig bör.
Koralltickan blev bara ett geggigt mishmash som bara var att lägga i stekpannan och göra en helt annan rätt av!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.