0 319 visningar

5 svar

Nyårsdag i grönan lund

Jan A, Uppsala

4 jan 2013 kl. 22:11

Den nyårsdagliga vägen till lunden blev ovanligt lång, spec i början, då genvägen via vägdiket verkade otrevligt snödjup. Så det blev en liten omväg på större och mindre bilväg fram till första stoppet - vid almen (t.h.) med bl.a. asporangelav i allehanda färger.  (Dessa och övriga bilder i tråden tyvärr usla, oftast främst p.g. av rådande ljusfattigdom.)

0

Jan A, Uppsala

4 jan 2013 kl. 22:13

Österut från samma plats ser lunden ut så här, inte mycket snö kvar!  De ädla lövträden är vackert belavade, bl.a. denna lönn. På en lyckligtvis nedfallen död askkvist hittade jag mitt faktiskt allra första lund-gullkrös. Lundaskarnas återstående grenar sitter så högt att man svårligen ser krösen från marken.

0

Jan A, Uppsala

4 jan 2013 kl. 22:14

Några lundbläcksvampar från sept-okt-nov har klarat sig ganska bra med mycket snö ovanpå och omkring lågan - och ofrusen, våtvarm mark under! En gl bläckig fot t.v.  Bild 2 från 17/11 2012.

0

Jan A, Uppsala

4 jan 2013 kl. 22:21

På undersidan av samma lilla, enkelt och lättroterbara almlåga, finns en konstig, orangegulaktig sak, som jag sett och fotat många ggr och redan tidigare svarslöst frågvisat.  Här bilder från 22/10, 26/10 - och 1/1 2013
I serie 7 i dagens JAS-tråd ”I skogen 2013-01-03”
har något tämligen liknande kallats vedmussling.  Mina är då  inga vedmusslingar!

0

Jan A, Uppsala

4 jan 2013 kl. 22:24

En liten söt, ljus mussling med lurvig fotbas finns på en sedan länge nedfallen grov tallgren. Flera fina grupper finns och på samma gamla gren finns sedan några år ngt smått och vedplättartat och fanns för några år sen många, fina, taggiga Trichaptum sp.  ;)
Alldeles intill finns en ekstubbe med ögl korkmussling, noga följd gm några år. Vet inte vad de nytillkomna, konstiga figurerna på undersidan är, men går nog dit i riktigt dagsljus – kanske på söndag - och kollar!

0

Jan A, Uppsala

4 jan 2013 kl. 22:25

En bild uppåt lundens höjdpunkt – och en neråt - på nyårsbäcken som rinner ner mot prakttaggingklädda almar, översilade ramslökar och kungsängsliljor, Jumkilsån m.m. - får avsluta…

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone