Hej Alla!
Har en blåtryffellokal som nu ligger i ett avverknings bandat område…. hur nära en sådan här unik lokal skulle man kunna avverka utan att påverka mycelet?? Förstår att frågan är relativ… men behöver lite att argumentera med för blåtryffelns skull.
Det är ett intressant problem som Frida tar upp.
Jag var med en gång när den hittades (1988), efter lite krafsande i myllan under barrmattan intill ytliga granrötter. Något år senare avverkades några stora granar intill som skuggade platån där den växte (det gjordes för att ge mera ljus till hasselbuskarna som växte där innanför), och vi trodde att lokalen kanske var spolierad, men 20 år senare hittades den igen vid eftersök av arten!
Därför, Frida, är det verkligen inte lätt att besvara din fråga om avverkningsgränser. De beror helt på hur lokalen ser ut, hur en eventuell avverkning påverkar beskuggning och fukthållning i marken, t.ex. risker för dränering.
En bra generell regel är väl annars minst en trädlängds avstånd, men om en avverkning görs på en högre nivå i en slänt, kan både själva avverkningen och körningen med skogsmaskiner påverka negativt på miljön nedanför på ett betydligt längre avstånd.
Tja, mer finns nog att finna i området. Vi har funnit bla en låga med kandelabertaggsvamp i närheten. Området är idag kantat av ett frivilligt avsatt biotopområde och ett nyligen gallrat område. Vi ska försöka få den lilla “kilen” att hamna i biotopområdet. Det är en underbar grönstenspåverkad ängsgranskog med stora aspar i en vacker ravin. Aldrig rörd av en skogsmaskin endast spår av forna tiders utmarksbete….
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.