Jag flyttar över mitt svar på Birgittas inlägg i ”I Söderhamn” hit och tänker också säga något ytterst lite om vad som hände i Uppsala i helgen.
Först svaret.
Tack Birgitta - och det var synd att vi glömde kajpen! Jag hade fixat till några påsar med smålökar/groddknoppar och skrivit fina provenienslappar med blandad info om den 3vliga växten. Men allt detta finns kvar – och mycket mer därtill - och håller sig bra tills vintern börjar tröttna. Förhoppningsvis funkar posten även söderut…
Det var det.
Sen tänkte jag – för alla som inte var med – redovisa två delar av vad som hände under SMF-årsmötet.
Först vill jag då säga att Frida berättade om sina Malmbackar och alla dess jordtungor, vaxskivlingar, knölfotingar m.m.
I en svampguidstråd:
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=230936&fnr=1&sok=frida&Start=0&Offset=50&16
finns en hel del info från Frida.
I föredraget på årsmötet fick vi se och höra åtskilligt mycket frestande från hennes värmlandsmarker.
Jag blev imponerad av de 11 olika jordtungorna, 28 vaxskivlingarna, 2 knölfotingarna m.m.
Ett annat föredrag jag luslyssnade till var Henrik Sundbergs om leddjurs”bebyggarna” Laboulbeniales.
Jag har roat mig med att leta info på Nätet och har hittat en del tillgängliga artiklar – med bra bilder! (”Flugsvamp” ;))
Här är några danska länkar med bilder. Det finns mycket mer!
http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?svar=bruger&user=20981&MessageID=539232&ForumID=21
http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?page=1&MessageID=441645&ForumID=36#3
och en länk till tre nedladdningsbara artiklar ur Mycologia:
http://www.mycologia.org/search?submit=yes&volume=&firstpage=&DOI=&author1=&author2=&titleabstract=stigmatomyces&fulltext=&fmonth=Jan&fyear=2002&tmonth=Mar&tyear=2010&hits=10&sendit=Search&journalcode=mycologia&fdatedef=1+January+2002&tdatedef=4+March+2010
Svampar att leta efter tycker jag – slut på rapporten!
Ja, Jan
Tänkte på det sista halvtimmen men sedan var alla bara försvunna. Det var mycket bra och trevlig information. Jag gillar korta föredragningar men hade tittat mer på Fridas bilder. Imponerande att hon ville besöka oss på sin födelsedag och på sin systers 50-årsdag. Frida får gärna komma hit och hjälpa oss leta jordtungor och tryfflar i vårt hässle. Dom där små svamparna som sätter sig antingen vid höftled eller vid någon annan led på insekter och dessutom är olika var intressant men ganska skrämmande forsskning, hur i all världen hinneer man med att leta sånt som inte syns. Lycka till med din forskning Henrik.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.