0 439 visningar

11 svar

Lördagsnöje!

Jan A, Uppsala

27 apr 2013 kl. 21:03

På em blev det en kortis upp till lunden.  Mer räckte inte resurserna till – och mer behövdes inte för att hitta roligheter.  Den första var dock eg redan hittad, vid kvällsmörknandet i torsdags. 
På marken tätt intill min allra första svartöre-almstubbe låg då en ”träbit”, c 13 cm stor.  Troligen hade något djur råkat vända på den!  På första bilden ligger den på stubben med vackra sidan upp.  Åtskilligt tyder på att biten består av ngt ädellöv.  Och nog verkar det väl vara en svamp på den?  ;) 

0

Jan A, Uppsala

27 apr 2013 kl. 21:06

Nästa serie, på en riktigt grov ek, är åtm delvis mera lavig.  Vissa partier för mig täml Caloplaca-liknande, men….

0

Jan A, Uppsala

27 apr 2013 kl. 21:07

Men sen kommer allt en äkta svamp, men vilken? – på undersidan av en gl murken lindgren på marken, insnärjd i glt gräs.  Några suddiga skålar skymtar t.v.!

0

Jan A, Uppsala

27 apr 2013 kl. 21:08

På en längre och grövre gl lindgren som hamnat inne i kjolen på en gl lind, fanns något gult och svampigt – och den lilla snäckan var väldigt småtaggig!

0

Jan A, Uppsala

27 apr 2013 kl. 21:10

På hemvägen, vid en grov almlåga – den med bl.a. svartöron och lundbläcksvamp – låg en grov almgren, ganska fast i glt gräs.  Jag lyckades vända på den och hittade detta, vad det nu är!?
Resterande fynd får vara till en annan gång!
Alla substraten givetvis noggrant återbördade…

0

Jan A, Uppsala

29 apr 2013 kl. 19:36

Det sista av de redovisade fynden antar jag vara en okänd, underjordisk form av prakttagging!  Det var första tanken – och den lever ännu!

0

Irene A

30 apr 2013 kl. 09:20

Den sista tycker jag ser ut att ha porer.
Som typ rostticka eller nåt?

0

Irene A

30 apr 2013 kl. 21:33

Musslingen på lind skulle kunna vara någon Hohenbuehelia. Läge att ta fram mikroskopet, Jan.

Sen, det lurviga gula på lind är en Trichia, kanske favoginea - men det finns fler liknande (affinis, persimilis..)

Och den där sista kan du kanske jämföra med bilderna här:
http://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Phellinus&espece=ferruginosus

0

Johan

1 maj 2013 kl. 13:36

Inte illa att fånga två organismer från olika riken med samma släktnamn på samma bild (även om snäckan nu lär ha bytt namn till Trochulus hispidus)! Lite som att plåta en järnsparv på en brunört…

0

Jan A, Uppsala

3 maj 2013 kl. 19:51

Tack Irene och Johan! Skäggsnäckan har jag för länge sen sett vid inventeringar i vätterbranterna men aldrig här.  Två artportalsrapporter finns från kommunala superlokaler i U:a.  Kallar motivet ”Stilleben med vilande skäggsnäcka”.

0

"JAS" Helsingborg

3 maj 2013 kl. 20:37

Hej Jan! Funderar över bilderna på den sista serien. Jag får en känsla av att det mycket väl kan röra sig om en myxomycet som har sökt näring på en resupinat ticka. jag tycker mig se just det vi jag beskrev i din tidigare fråga till mig, alltså resterna av “slemsidan”, ser ut som torkat skinn. Skulle inte förvåna mig om du kanske har ett lite ovanligt fynd där. Jag tycker att du skall gå och hämta kollekt och sände det till Uno E., eller om du har någon i närheten som kan kolla lite på den.

0

Jan A, Uppsala

4 maj 2013 kl. 09:08

Håller inte med dig om “den sista” JAS, men har redan (tidigare år) samlat ihop flera olika myxar att skicka Uno E, så jag kryper kanske upp och skördar lite - av bl.a. Trichian. Får väl slicka i mig lite honung först;)!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone