0 2425 visningar

6 svar

Sommarmusseroner?

Susanne Hernqvist

26 maj 2013 kl. 21:56

Hej!
Blev hemskt glad när jag fick se dessa lysa vita i det gröna gräset på min promenad idag. Trodde förstås att det var vårmusseroner.Tyckte dock direkt när jag tog i dem att de kändes väldigt spensliga mot vad jag hade förväntat mig.Kände inte heller någon tydlig mjöldoft. Har aldrig hittat några men inte heller egentligen letat då det inte finns så mycket kalkhaltig mark här runt Borås. Efter att ha konsulterat svampboken lutar det åt sommarmusseron men är ej säker och är det inte också väldigt tidigt för dem? Någon som kan bekräfta eller har annat förslag?

sommarmusseron?

0

SvenD

26 maj 2013 kl. 22:21

Väldigt kort fot för att vara sommarmusseron! Kanske någon annan art av melanoleuca-släktet (brevipes?).

0

Irene A

27 maj 2013 kl. 08:50

Jag tycker nog att det ser ut som vårmusseron ändå. De som jag har hittat har varit rätt spensliga, och lukten kan vara svag när de är så där torra. Ta ett litet smakprov så märks doften/smaken av mjöl tydligare (om den finns där).

0

Irene A

27 maj 2013 kl. 09:00

Kanske bäst att tillägga att jag inte utesluter sommarmusseron heller. Tidpunkten är inte fel, men jag håller med om att den är ovanligt kortfotad i så fall.
Det finns en snarlik art med kortare fot som heter Melanoleuca subalpina, men jag har för mig att den kommer senare.

Det är inte M. brevipes, den är mörkare, brungrå i färgen.

0

Susanne Hernqvist

28 maj 2013 kl. 07:04

Jag smakade på den Irene och det var som du sa. Jag kände mjölsmaken så jag vågade mig på att steka och provsmaka den.Supergod!Inte kunde jag tro att det skulle vara särskilt svårt att artbestämma en vårmusseron. Har tittat på massor av bilder men på alla är vårmusseronerna mycket kraftigare och knubbigare än vad dessa var.Tack Irene! Tack också till Sven som visade intresse och försökte hjälpa mig.Tror ni det kan komma fler på samma ställe redan i år?

0

Jan A, Uppsala

28 maj 2013 kl. 07:26

Här brukar vi skörda vårmussar från början av maj till några dagar in i juli. Regn i rättan tid och mgd brukar ge mlm kontinuerlig skörd. Tomtmycelen gillar att vattenspridaren hälsar på då och då...

0

Bo E

28 maj 2013 kl. 14:14

sällan jag sett dem så stora och utväxta
du hade tur som kunde ta vara på dem
de blir ofta snabbt angripna av larver
kanske beror på att de var torra och lite aromfattiga ?

grattis till fyndet !

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone