0 512 visningar

5 svar

Årets första gul

Jan A, Uppsala

17 jun 2013 kl. 17:29

nande musseroner observerade jag tyvärr först idag, men de har säkert funnits åtm ett par dgr där, som vanligt bara några få m halvrakt ut från kökstrappan!.
Så här såg de iaf ut idag, genom och bland gräs, grus, klöver m.m. och sen på närmare håll.  Hittade också några fullvuxnare småttingar.  Nästa omgång brukar bli kraftigare/matnyttigare.

0

Jan A, Uppsala

17 jun 2013 kl. 17:31

Tomtens ibland ganska säregna blomsterprakt är också igång; bl.a. rödfibbla, natt och dag och lupinväppling,  De första två på bild.

0

Jan A, Uppsala

17 jun 2013 kl. 17:32

Uppe i lunden ymnar de fjälliga tickorna på alm- och andra döda ädlingstubbar och den största och blekfjälligaste hade en fullvuxen matgäst!
Den tredje bilden visar ngt helt annat!

0

Undrar just

Irene A

17 jun 2013 kl. 18:19

hur många arter av gulnande musseroner det finns? Dina liknar såna jag brukade hitta i Dalarna, men inte dom jag hittar i ängena på Gotland..

Rödfibblan är för övrigt en av mina gräsmattsfavoriter :-)

0

Undrar just

Jan A, Uppsala

17 jun 2013 kl. 22:27

Mina ser bara ut så här i början av säsongen. Senare blir de nya frk större/grövre och ljusare och i september ser de tämligen annorlunda ut! Och jag tror att alla kommer från samma, vidsträckta mycel.
De Ryman brukar få till fytotekets årliga utställning i sept är nog tämligen “normala”...

0

Undrar just

Jan A, Uppsala

18 jun 2013 kl. 01:01

…och rödfibblan är verkligen ett snyggt och trevligt förrymt trädgårdsogräs, som inte ställer till problem utan bara gläder!

Natt och dag, Melampyrum nemorosum, som jag också avbildade, har helt andra effekter på sin omgivning. Jag grävde på sjuttiotalet upp några jordklumpar med levande, unga plantor i ett jättebestånd och planterade dem i/vid ett kirskåls-/kärsbestånd, Aegopodium podagraria, för att testa vad de duger till! 
Och de dög!
Med benägen spridningshjälp av inbilska myror har den utplånat det aktuella, stora kärsbeståndet och endera dagen ska ett annat, under valnöten, få sällskap av några nattochdaggrupper.  Hoppas resultatet blir lika lysande otoligt – och att kajp och ramslök är ”immuna”! 
Det finns faktiskt 3vliga, hjälpsamma och vackra ”paraster”!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone