Hustrun har på en vecka fångat två larver med apparaten, båda tills m betydande blåbärsmängder.
Hon fotade båda i skogen och släppte dem fria. Den första larven kände jag igen direkt – har man en gång sett den, så sitter den där – Acronicta alni, alaftonfly. Precis som åsyftat ser larven täml avskräckande ut!
Så vackra!
Har inte en aning om vad ni hittat men tänkte ge ett tips om ni har FB. Finns en sida där som heter “intressanta fynd av insekter i Sverige. FB-version.” Där finns det många duktiga människor som kan ge er namn på det ni hittar.
Jag tittar gärna på era bilder men kan som skrivet inte hjälpa er med namnen:)
Vanlig träfjäril, cossus cossus, var det namn jag hade på “min” larv. Roligt att den har många. Förstör den träd?
Jag kunde inte uppfatta att den luktade illa men det var ute på landsvägen och jag vågade inte ta i den. Men puttade in den i gräskanten med en pinne så den inte skulle bli överkörd.
Jan As larver är så vackra.
Tack Buffy! säger hustrun som både hittade och fotade dem. Men å andra sidan hittade jag en gång henne – eller hur det nu var – minns inte riktigt…
Dina Cossus-larver äter grova hål/gångar, oftast i salixarter, men också i en del andra lövträd. Den öder träden. Vi har något så urdumt (men ovanligt!) som en ”häck” av olika salixarter. Buskstammarna blir rätt så ofta dödligt perforerade!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.