Hej!
Det var så att min mor plockade kantareller häromdagen (hon säger att hon är 100% säker på allt var kantareller) som det sedan gjordes sås på. Hon plockade några på fredagen, några på lördagen och några på söndagen, då middagen ägde rum.
När vi sedan åt maten fick min mor då en allergisk reaktion(som nog brodde på vinet) och jag fick ungefär samtidigt, detta är då precis när vi ätit upp, ont och gaser i magen. Möjligtvis lite trött, men det behöver inte nödvändigtvist ha något med det hela att göra. Detta sitter fortfarande i nu ca. 20h efteråt. Vad tror ni har hänt?
Smet något giftigt med i såsen? Skulle de inte ligga upp till två dar och fick därför nått skit i sig? Klarar helt enkelt min mage inte av dessa svampar längre(har ätit innan)? Nått annat?
De kokade i ca. 20 min.
MvH/Rasmus
Jag har inte hört talas om ngn sådan reaktion av vanliga kantareller, dvs de som är gula, men trattkantareller är kända för att kunna ge rejäla magproblem hos känsliga/allergiska. Min mammas man är en sådan person. Han hade ätit trattisar förut utan problem när han sedan plötsligt blev väldigt sjuk efter en trattkantarellmåltid med vin. Vid upprepade försök med enbart trattisar har han också blivit väldigt sjuk, i minst ett dygn efteråt. Kräkningar, diarré, helt utslagen. Senaste gången fick han i sig ngn enstaka liten trattis som fastnat på taggsvampar som han stekt. Jättesjuk. Han är allergisk mot mycket annat också, t ex viss frukt, vissa slags pollen, morötter och rå potatis,men ingen annan slags svamp. Än så länge i af =/
Kantareller kan ligga länge i kylen utan att bli dåliga, så det behöver inte alls ha varit ngt fel på er svamp. Rätt förpackade kan de klara sig flera veckor utan problem.
Hoppas ni snart kryar på er!
Jag hanterar mycket kantarell. Har aldrig hört talas om någon som reagerat så på friska kantareller vilket får mig att starkt misstänka att era påverkats av någon nedbrytare. Alltså typ bakterie eller annan svamp. Kan naturligtvis inte uteslutas att det smugit med annat än kantarell i anrättningen.
Större risk att det slinker med nåt olämpligt med trattisar än med vanliga kantareller. Men enligt vad folk sagt här finns det de som inte tål kantareller eller kombinationen kantareller - alkohol.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.