0 836 visningar

29 svar

Torkade pepparriskor

mumrik

15 sep 2013 kl. 20:51

Hittar inte tråden och minns inte vem jag pratade med om möjligheten att torka pepparriskor.

Ivf åkte just dryga halvlitern finfina avkokta pepparriskor in i torken. Så i morrn får vi se om de låter sig blötas upp också.

Han vars namn jag inte minns frågade om man kan koka av torkade riskor. Det borde bli nästa experiment och jag tror det går. Varför skulle det inte gör det egentligen?

Så här står det i Nya svampboken (sid 215 i min upplaga):

“Lägg den färska eller blötlagda svampen i en stor kastrull…”

Blötlägger gör man väl bara med torkad svamp, eller hur?

0

mumrik

16 sep 2013 kl. 10:35

Lustigt, de kokta riskorna torkade mkt fortare än den färska svampen. Hade klappat ur den värsta blötan i en handduk, men abolut inte pressat eller vridit ur.

0

mumrik

16 sep 2013 kl. 23:22

OK, detta var inte en bra idé. Lät svampen ligga i blöt i två timmar. Den hade sugit åt sig lite vätska men var som läder. Kokade den en stund för att se om det skulle hjälpa och provstekte sen. Bitarna kändes torra och mjöliga och lätt läderartade.

Synd att jag torkade hela skörden, men jag var så säker på att det skulel gå. Möjligtvis kan de torkade riskorna smulas smått och hällas i nån stuvning eller gryta, som utdrygning. Att de skulle gå att lägga in eller vad man nu brukar göra med dem tror jag inte på.

0

Peter, Linköping

16 sep 2013 kl. 23:35

Att de torkade fortare kan jag förstå, genom avkokningen sprängdes väl varje cell i svampen och vätskan kunde dunsta lättare.

Det kanske blir problem med återfuktningen senare, av precis samma anledning? Förvälld svamp som varit fryst länge och frystorkats blir ju heller aldrig riktigt bra.

Jag gör ett litet torkexperiment med avkokade pepparriskor jag med för att se om jag kommer fram till samma resultat.

Allmänt är det ingen bra idé att förvälla svamp innan torkning, smakmässigt. Alla eventuella smakförhöjande biokemiska processer är omöjliggjorda i och med att alla enzymer i svampen förstörts.

0

Peter, Linköping

19 sep 2013 kl. 10:09

Jag kom fram till samma resultat som du. Lädriga, oaptitliga bitar som inte längre hade förmågan att dra till sig vätska, trots lång blötläggning.

0

mumrik

19 sep 2013 kl. 10:40

Nästa gång provar vi tvärtom!

Men då ska jag bara torka några stycken. :-(

0

Peter, Linköping

19 sep 2013 kl. 11:27

Ja, nu ska det torkas färska pepparriskor…

0

mumrik

19 sep 2013 kl. 16:18

Spännande! Speciellt om den skarpa smaken påverkas redan av torkningen.

0

mumrik

22 sep 2013 kl. 00:05

Har det blivit nåt? Tro det eller ej men jag plockade pepparriskor idag - och glömde bort det! Nu är de i frysen.

0

Peter, Linköping

22 sep 2013 kl. 09:40

Jodå! Jag har torkat och nu ligger de på blötläggning sedan morgontimmarna. Ska återkomma under dagen med en rapport. Tänkte förvälla en del, och steka en del utan förvällning för att se vad som hänt med det peppriga under torkningen.

0

mumrik

22 sep 2013 kl. 11:55

Bra! Är de ogiftiga alltså? Det är bara smaken man kokar bort?

0

Peter, Linköping

22 sep 2013 kl. 13:24

Kanske räknar man dem somsvagt giftiga, iom den brännande smaken som säkert inte är så snäll mot magen. Jag vill mest göra ett experiment för att få en uppfattning om vad som händer med den skarpheten under torkningen. Ser det inte som ett alternativ till avkokning.

0

Peter, Linköping

24 sep 2013 kl. 20:01

Såja… :)

Att torka pepparriskor, blötlägga och sedan förvälla dem går utmärkt. Jag testade att salta in dem lite snabbt och de fick en något kompaktare konsistens, men på köpet en mer uttalad svampsmak.

Konstigt? Det följer i alla fall vad jag hade föreställt mig. Genom torkningen och blötläggningen förstärktes och skapades nya smaker - givet att varken torkningen eller blötläggningen skedde vid för hög temperatur, under 40 grader gällde.

En del av pepparsmaken försvann efter torkningen, men det fanns kvar både hetta och beska så det räckte och blev över.

Det här blir ett nytt vapen i arsenalen. Bra uppslag, mumrik!

0

Peter, Linköping

24 sep 2013 kl. 20:48

Det går alltså bra att torka, stuva undan och sedan salta in under året. Istället för att fylla alla glasburkar redan i september.

Och så den extra smaken. Jag är lite exalterad…

Borde fungera även för annan tjockköttig svamp.

0

mumrik

24 sep 2013 kl. 23:11

Toppenbra! Vad kul. Jag har faktiskt inte provat att varken salta eller lägga in. Jag brukar bara ha dem till att dryga ut annan svamp med.

0

mumrik

24 sep 2013 kl. 23:12

Fast man kanske bör torka bara pepparriskor. Tänk om de smular av sig på de andra svamparna. Katastrof!

0

Peter, Linköping

25 sep 2013 kl. 00:56

Jag torkar allt för sig, och lägger i artspecifika burkar. Det är min melodi!

0

mumrik

25 sep 2013 kl. 01:30

Wow. Jag brukar ha dem på olika ollor bara och är det riktigt lite av några sorter får de dela olla. Fast artspecifika burkar har jag också, utom för kremlor ch soppar som jag inte vet exakt vilka de är. Hur gör du om du har massor med svamp då?

Har du smakat örsoppen än då? Nyfiken är man ju. :-)

0

Peter, Linköping

25 sep 2013 kl. 08:22

Jag har massor av burkar också... :)

Örsoppen ska testas någon gång under hösten. Jag ska göra det i samband med en större sopp-provning, så jag måste hitta ett bra tillfälle.

0

Pochahontas

25 sep 2013 kl. 08:44

0

Peter, Linköping

25 sep 2013 kl. 09:25

Tycker du att jag dubbelpostar? ;)

0

Pochahontas ;)

25 sep 2013 kl. 09:32

Hehe, nä men det är kul när man kan “avslöja” vem som skriver och att se den personen på andra siter

0

Peter, Linköping

25 sep 2013 kl. 09:35

Från och med nu ska jag börja skriva olika slutsatser här och på Taffel… ;)

0

Jan A, Uppsala

25 sep 2013 kl. 10:07

Det ska bli intressant!

0

mumrik

25 sep 2013 kl. 13:25

Men du kan väl smaka lite på örsoppen så vi får veta om min uppfattning är mer allmängiltig. Medan det finns några kvar att plocka…

Jag menade inte att du behöver många burkar utan många torkar om du bara torkar en sort åt gången!

0

Peter, Linköping

25 sep 2013 kl. 16:07

Det brukar gå bra att fylla alla ollor i torken med samma art, jag är begåvad med en osannolik tur i svampskogen!

0

mumrik

25 sep 2013 kl. 19:14

Och plockar bara en art i taget?

Ja ja. Olika falla ödets lotter. En annan för vara glad för nån enstaka örsopp. :-(

0

Birgitta D

25 sep 2013 kl. 23:22

en uppsats(blindtest gjord på olika soppar)visade att soppa på örsopp var godast. Projektet utfört av blivande svampkonsulent vid Umeå universitet. Jag har testat och torkad är den ok men inte som KJ, Dessutom är det jättejobbigt flå av hatthuden som sitter så hårt men blir mkt seg annars.

0

Birgitta D

25 sep 2013 kl. 23:24

Både blek Skäggriska och pepparriska iinnehåller inte helt nyttiga ämnen men allt beror på mängden man äter eenligt Per Axel Karlsson ordförande i Svampkonsulenternas riksförbund.

0

mumrik

25 sep 2013 kl. 23:52

Det var intressant, Birgitta. Jag kan inte direkt beskriva smaken, men om jag säger att jag hade väldigt lite svamp och mycket grädde och ändå fick hela stuvningen en stark, och ganska neutral, svampsmak. Dem smakade mycket helt enkelt!

Mina var rätt lätta att flå, men de var små. Kan ju ha berott på det.

Undrar hur mycket svamp som har ratats genom åren bara för att det står i dumma böcker att den inte är nåt att ha? Hädanefter tänker jag prova allt själv, både torkat och otorkat.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone