0 395 visningar

17 svar

soppar och ngt annat, vad?

grodan boll

22 sep 2013 kl. 19:18

vad har jag plockat, och kan man käka de?

0

"JAS" Helsingborg

22 sep 2013 kl. 20:00

Strävsopparna, de med rörlager under hatten, går att äta men den med blek hatt, troligen kärrsopp är ingen höjdare. De på bild 1, kan jag inte säga något om.

0

grodan boll

22 sep 2013 kl. 20:02

tack, plockade de för att jag trodde det var mandelriska, men men det är det nog inte, men kul att veta vad de skulle kunna vara :-)

0

mumrik

22 sep 2013 kl. 20:10

Tycker det ser ut som pepparriska. Har du smakat på dem? Vit saft?

0

Jan A, Uppsala

22 sep 2013 kl. 20:11

Du kan vara bombsäker på att det absolut inte är mandelriskor.

0

grodan boll

22 sep 2013 kl. 20:13

mmm, de får komplettera de gamla tomaterna i komposten

Tack för hjälpen!

0

Susanne Hernqvist

22 sep 2013 kl. 21:50

Riskorna ser ut att ev. kunna vara lakritsriska, ej matsvamp.

0

anithaumeå

22 sep 2013 kl. 22:14

Inga lakritsriskor.
Saften är mjölkvit.
Lakritsriskan har klar saft.

0

Bengt Sandh

22 sep 2013 kl. 22:42

Ett bra sätt att artbestämma riskor är att lukta på dem. T.ex. curryriskan som doftar curry, kokosriskan som doftar kokos, skäggriskan som doftar skägg och mandelriskan som doftar sill. Dessutom har lilariskan en lilaaktig doft och alabasterriskan doftar definitivt alabaster.

0

"JAS" Helsingborg

22 sep 2013 kl. 22:48

Och Bengtriska luktar dumt !!!

0

Mikael R

22 sep 2013 kl. 23:17

Tycker som Susanne att det ser ut som lakritsriska. Kan det inte vara så att den vattenklara vätskan blänker så att den ser vit ut i blixten?

0

Bengt Sandh

23 sep 2013 kl. 00:08

Rätt JAS! Det är bara att hålla för näsan när en bengtriska dyker upp.

Skämt åsido, doften är en bra ledtråd när man inte är säker på att utseendet räcker till för att göra en säker identifiering. Ville bara skoja lite JAS. Inte illa menat vilket du säkert förstår. :-)

0

Jonas, Schweiz

23 sep 2013 kl. 11:02

Tycker som Mikael! Kan inte se vit mjölksaft…

0

seppo

23 sep 2013 kl. 12:07

men, varför heter de mandelriska om de nu luktar sill, smakar de mandel eller är det ett uttryck av svensk logik…luktar sill…vi döper den till mandel…. verkar sådär tycker jag.

0

Michael Krikorev

23 sep 2013 kl. 12:11

1. Lakritsriska: ingen matsvamp (laxerande)

2. Strävsoppar, ser ut som kärrsopp och fläcksopp. Ätliga om de är fasta och fina i konsistensen.

0

Tina Nordberg

23 sep 2013 kl. 12:12

Har läst att mandelriskan fått namn efter att den ska vara mandelfärgad. Håller med om att det vote enklare om nanmet antyder på lukt o smak när det är så tydligt.

0

seppo

23 sep 2013 kl. 12:23

smakar den läskig sill också tro?

0

Jan A, Uppsala

23 sep 2013 kl. 15:19

Du ska inte tro allt du läser Tina - det är den milda, goda mandelsmakande saften - har jag hört från tillförlitligt håll…

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone