Har länge trott mig kunna känna igen mjölskivling på ett av mina svampställen men är ännu inte tillräckligt säker för att våga plocka.
Växer i gräs och mossa på brandgata i ganska ung granskog. Hela svampen luktar mycket kraftigt av mjöl - nästan som att gå in i ett sädesmagasin. Nedlöpande skivor och tydligt rosa sporer efter sporprov (se bilder).
Kan det stämma att det är mjölskivling jag hittat?
Två bilder på de färska svamparna och ett på sporprovet.
Håller med Mikael om att det ser ut som mjölskivling.Bra bilder du visar också. Har hittat en hel del i omgångar i år. De är nu torkade och de ska bli spännande och smaka dem fram i vinter.Får ha allt för mig själv också eftersom jag av princip inte bjuder andra på denna svamp. Detsamma gäller föränderlig tofsskivling p.g.a förväxlingsrisken med giftiga svampar. Båda mycket läckra svampar :)
Tack för svaren! Får se om jag så småningom kan känna mig tillräckligt säker på denna svamp för att våga provsmaka. Kan ju inte gärna göra sporprov på de exemplar man ska äta ;)
Skulle gärna vilja hitta några av förväxlingssvamparna också (bolmörtskivling, gifttrttskivling etc.) för att verkligen se skillnaderna.
Än så länge nöjer jag mig med att ha provat två nya svamparter i höst. Blodsopp och Kungschampinjon. Mycket trevliga erfarenheter båda två!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.