Hejsan.
Undrar om det jag hittat är sprängticka. Den växte på björk, och såg ut som det genom bilder man har sett. NU har jag skrapat/skurit bort av det svarta så den kanske ser lite konstig ut.
http://www.ladda-upp.se/bilder/lhbjwwvpxtuyqc/
http://www.ladda-upp.se/bilder/dloyndpzkcqqf/
Mvh Micke
Tack för ditt svar. Jag tog både färsk så att säga, och skar till små bitar och torkade i ugnen (40/50 grader) och gjorde pulver som jag sen också använde, var och en för sig. Var ute på en ny skogspromenad i morse och plockade med mig mera hem, nu är det i mindre bitar och får ligga och torka naturligt så får vi se hur smaken blir efteråt. Än en gång, tack för ditt svar.
Varför skrapar du bort det svarta? Spränktickan består av två delar, det svarta som innehåller stora mängder antioxidanter som används när man vill bota en sjukdom eller kanske förebygga och det orange innehåller mindre mängd antioxidanter men ändå mycket mer än de flesta bär, viner kaffe osv. Om du kokar det i minst en timme (bitar ca. 5x5 cm ) och låter det sedan dra en tim. så har du ett verksamt te. Vad det smakar tja, skog, trä och lite vanilj men man dricker det knappast för smakens skull.
http://skogensrst.vpsite.se/MEDICINALSVAMPAR.html
PS. Man bör nog fråga markägaren om lov innan man ger sig på björkarna!
Ja du, det har jag faktiskt inget bra svar på. Fast antioxidanterna är väl inte i sig vad jag är ute efter, det får jag direkt av jorden genom att jorda mig. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=earthing
Nu har ju vissa av 3,4-Dihydroxybenzalacetone,
3,4-dihydroxybenzaldehyde,
2,5-dihydroxyterephthalic acid, caffeic/gallic/syringic/protocatechuic/trametenolic acid, 3β-hydroxy-8,24-dien-21-a, ergosterol, inotodiol, ergosterol peroxide viss antioxidant effekt också, men det finns andra starka effekter av dem, även som dem starkaste anticancer egenskaperna som av bla betulinic acid och betulin. Vill du ha ut dem sist nämnda behöver du också använda dig av tex etanol som jag gör för tillfället, koka dem tar nästan inte ut något av dem. Självklart går jag inte in och tar där jag redan har rådfrågat. eller host, host, en tog jag faktiskt på komunens mark (våran) i går. Har sett så mycket i vissa skogar efter alla år som skogshuggare.
En intressant infallsvinkel när det gäller Chaga är hur deti tusentals år har används som ett verksamt medel mot många sjukdomar (cancer bla.) och som stärkande medel och att öka immunförsvarets effektivitet. Hur är detta möjligt när de mest verksamma ämnena inte är vattenlösliga? Då borde blåbär vara minst lika bra fast innehållet av antioxidanter bara är en tiondel mot vad det är i Chaga. Att göra spritutdrag och dricka det varje dag känns inget bra :( Får väll börja gå barfota i stället :)
Flera av dem vattenlösliga ämnena har också anticancer, immunstimulerande egenskaper samt att dem största farmakologiska egenskaperna är inte att motverka oxidation. Självklart ska jag inte dricka sprit varje dag. Det blandas med lite mera vatten efteråt och kokas bort till lite återstår, molekylerna väger mera än vattnet och stannar kvar likt en destillation.
Jag har märkt att chaga smakar olika, ibland åt det söta/vaniljaktiga hållet och ibland bark/skogsaktigt. Jag brukar bryta i mindre bitar och självtorka. De gånger jag hittat lite större mängder har jag haft en del i svamptorken på 30 grader för att torka det lite snabbare.
Inte nog med det, utan allas vår Alf Pallin har tagit bilderna till artikeln:)Och Alfs arbete om sprängtickan är oxå mycket läsvärt. http://www.pallin.nu/pdf/Projekt_vedsvamp%20.pdf
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.