0 1153 visningar

15 svar

Brun Ticka

Jonas, Schweiz

29 dec 2013 kl. 11:51

En resupinat brun ticka som växte på en liggande granstam (inte 100% säkert). Den är ganska mjuk och ungefär en halv cm tjock. Har ingen aning i vilken riktning jag måste titta. Fick tyvärr inget sporprov av svampen. Under mikroskop ser jag hyfer som är starkt inkrusterade. Behöver hjälp igen :-)

0

Skogsfrun i Obbola

29 dec 2013 kl. 13:09

De första bilderna tyckte jag såg ut som granticka, den sista som kötticka, men inget av detta stämmer ju med inkrusterade hyfer. Vet du om den har skeletthyfer? Söljor?

0

Skogsfrun i Obbola

29 dec 2013 kl. 13:09

Är den förresten brun i köttet också?

0

Irene A

29 dec 2013 kl. 16:57

Den påminner ganska mycket om blackticka, Junghuhnia collabens tycker jag. Har du inte möjlighet att visa en bild av det du ser i mikroskopet..?

0

Jonas, Schweiz

29 dec 2013 kl. 18:34

Ok jag har gjort några bilder, men har mycket svårt att mikroskopera tickor, helt utan erfarenhet. Tyvärr kunde jag inte avgjöra om den har skeletthyfer eller söljor. Junghuhnia låter interessant, men jag har inte sett några skeletocystider. På bild 1 syns något som ser som cystider som simmar i vattnet. Jag tog hem svamparna i aluminiumfolia men tyvärr syns under mikroskopet massor med olika sporer och jag vet inte vilka som hör till svampen…

0

Irene A

29 dec 2013 kl. 20:54

Kul att du fick till en bild!
Då kanske någon som är van vid att mikroskopera tickor kan berätta vad vi ser.
Jag tycker också att de är svåra att tolka, och tickor har ovanan att suga åt sig alla möjliga sporer från omgivningen..
Tycker mig i alla fall se en skeletocystid, bifogar ny bild med pil :-)

0

klas jaederfeldt

29 dec 2013 kl. 20:58

jag saknar de incrusterade cystiderna så jag tvivlar på blackticka

0

Irene A

29 dec 2013 kl. 21:01

Klas, vad är det då som jag pekat på med pilen (med tex “skeletocystid?”)?

0

klas jaederfeldt

29 dec 2013 kl. 21:09

här kommer bild på vad man bör ha sett, jättestora, dessa är från junghuhnina nitida men samma finns i collabens

0

klas jaederfeldt

29 dec 2013 kl. 21:11

vet inte Irene vad det är

0

Jonas, Schweiz

29 dec 2013 kl. 21:44

Tack för hjälp!
Jag undrade också om det är en skeletocystid, fast det var den enda som såg ut så här och på Klas bild ser det ju ut som om det skulle finnas många såna… Jag undrar vad det då kan vara annars för en ticka?! När jag tittar i Pilze der Schweiz Band 2 då finns det inte särskilt många som ser ut så här. Producerar tickor också sporer på vintern eller är det bara Corticiaceaer som gjör det?

0

Jonas, Schweiz

30 dec 2013 kl. 19:26

En ny idé kanske en gammal Ceriporia purpurea? Den har ju inkrusterade hyfer…

0

klas jaederfeldt

31 dec 2013 kl. 10:24

skicka över en bit så skall jag se om jag kan hjälpa dej till ett namn. det du kallar inkrusterade hyfer tycker jag ser ot att vara luftbubblor som fastnat på hyfen

adress
tegelgatan 19
64331 vingåker

0

Jonas, Schweiz

31 dec 2013 kl. 19:26

Det låter jättebra Klas, det gjör jag gjärna. Tack så mycket!

0

klas jaederfeldt

7 jan 2014 kl. 18:58

din coll. kom idag och jag har tittat på den utan att kunna ge den något namn. det är 2 st svampar en mörkbrun och död ticka monomitisk och den har söljor,inga sporer. Sedan är den övervuxen av annan svamp, den ljusbruna luddiga som är utan söljor, och även den utan sporer, så tyvärr,men det var värt ett försök

0

Jonas, Schweiz

7 jan 2014 kl. 21:34

Jaha, det var synd. Men tack så mycket att du försökte Klas. Jag hade inte märkt att det var 2 svampar. När våren kommer ska jag säkert titta efter tickan igen. Jag har i vintras försökt att titta lite på tickor under mikroskop, men jag hittar nästan aldrig sporer. Brukar tickor vanligtvis också producera sporer på vintern?

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone