0 822 visningar

4 svar

Karl Johan i bokskogar?

Stina Nordsjälland

12 jan 2014 kl. 12:24

I de goda gamla dagar (Innan sekelskiftet) plockade jag massor av KarlJohan i de gamla bokskogarna. Efter sekelskiftet har jag kun funnit et fåtal på ställen, där det tidigare bugnade af dem i högsäsongen.

Jag har min egen- men bestämt inte vetenskapligt bevista-  teori om, at dette främst är gå grund av mördarsniglarna. Mördarsniglarna gjorde ju sitt intåg i løvskogarna för ungefär 15 år sedan, och de kan nog finna dem så snart de stikker fram över jordskorpan.

Jag undrar om det är flera som har gjort sig denna tanke, och om det fortfarande finns landsdelar där mördarsniglarna ännu inte finns i lövskogarna, och om det i givet fall fortfarande kommer Karl Johab där?

Jag har aldrig sett några mördarsniglar i södra Sveriges barrskogar.

.

0

mumrik

13 jan 2014 kl. 17:58

Är inte Karl Johan en art som minskar p.g.a. försurningen också?

0

buffy

14 jan 2014 kl. 09:45

Jag plockade mängder av Karl-Johan omkring 30 augusti 2013 i bokskog, NV Skåne. Det var på en plats som annars ser mycket steril ut på marken. Jag har varit där ofta och aldrig sett ngn svamp alls där, men plötsligt stod där KJ överallt. Men många äldre ex var förstås snigelangripna. Där var även massor av blodsopp.

Man kan inte se skillnad på bruna skogssniglar och mördarsniglar med blotta ögat, så jag kan inte säga vilken sorts sniglar som finns i skogarna där jag går. Hemma i stan (Hbg) har vi massor av bruna/oranga sniglar som jag gissar är mördarsniglar eftersom de är så många och så fruktansvärt effektiva när det gäller att äta upp ens odlingsförsök.

0

Stefan hbg

18 jan 2014 kl. 13:00

Ja vilket ovanligt KJ-år det blev. Som du Buffy besökte jag en av “mina” bokskogssluttningar där jag oftast inte hittar någonting eller väldigt få KJ men ändå återkommer till p.g.a den vackra miljön.
Inte anade jag när jag parkerade bilen på vanliga stället att jag skulle få en upplevelse som nästan var religös. Jag hade bara tagit ett par steg när jag hittade den första gruppen med kallar och så fortsatte det. När baljan var full fick jag besinna mig,skulle kunna fyllt åtskilliga till. Detta var den 1sep och fortsättningen blev en kallesäsong man nog aldrig kommer att få uppleva igen. Vad gäller sniglarna tycker jag dom var färre än förut, kanske beroendes på vintern vi hade ifjor. Baljan på den bifogade bilden to en dryg timme att fylla :)

0

Pochahontas

19 jan 2014 kl. 12:06

Å vilken härlig skörd Stefan

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone