Jag vet att det är lite tidigt att fråga men jag vill ha nåt att se fram emot. Tänkte på 2 saker, när börjar soppar och taggsvampar dyka upp på säsongen (Skåne)? och har jag rätt när jag tycker att soppar är bra nybörjarsvampar eftersom att dom ätliga är väldigt lätta att känna igen, och det bara finns 1 giftig (djävulssopp).
Många svar vill jag ha, och gärna övriga synpunkter också på soppar och taggsvampar, allt som kan vara bra att veta.
För dem som letar soppar här uppe i norra Sverige, hade jag nog hållit med om att det är bra nybörjarsvampar, och bara behövt varna för gallsopp: http://svampguiden.com/art/visa/Tylopilus_felleus
och pepparsopp:
http://svampguiden.com/art/visa/Chalciporus_piperatus
Personligen tycker jag att soppar i ädellövskogarna söderut är mycket svårbestämda.
Visserligen är ingen farligt giftig, inte ens djävulssoppen, men den och några arter till kan ge magbesvär, och flera andra har bitter smak.
Det brukar sägas generellt att man bör undvika soppar med något rött i porlagret, men även bittersopp, http://svampguiden.com/art/visa/Boletus_calopus rotsopp
http://svampguiden.com/art/visa/Boletus_radicans
och kastanjesopp
http://svampguiden.com/art/visa/Gyroporus_castaneus
hör till de oätliga arterna.
Blek taggsvamp och rödgul taggsvamp tycker jag däremot är bra nybörjarsvampar. Ibland är det svårt att se skillnad på de båda arterna, men det behöver man ju inte fundera så mycket över, när de ändå bara ska ätas.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.