0 553 visningar

7 svar

"Björkkalle"

Lars-Göran Hellsten

8 feb 2014 kl. 12:51

Är Boletus betulicola funnen i Sverige. Hur skiljer man den från B. edulis?

0

Björkkalle

Irene A

8 feb 2014 kl. 13:18

B. betulicola skiljer sig inte från den vanliga edulis annat än på den gråbleka hattfärgen.
I Dyntaxa och Artportalen skiljs den inte ut som egen art, men experterna är inte eniga om ifall den ska ha artstatus eller inte. DNA-analyser har gjorts, men inte gett något entydigt svar på det.

Sök här: http://fungus.dataservice.se/
så hittar du 8 rapporterade fynd.

0

Björkkalle

L-G Hellsten

8 feb 2014 kl. 13:37

Tack! Kanske bättre att kalla den Boletus edulis f. betulicola?

0

Björkkalle

Irene A

8 feb 2014 kl. 21:11

Min inställning är att så länge det inte är fastställt om en form är en god art eller inte, borde den kallas/rapporteras under formens namn. Om den t.ex. rapporteras till Artportalen kan man lägga till “f. betulicola” som kommentar.
Annars riskerar ju fyndrapporter av sådana arter/former att fortsätta att vara osynliga…

0

Björkkalle

Jonas, Schweiz

8 feb 2014 kl. 21:21

Har hittat detta arbete:
http://www.cabdirect.org/abstracts/20103049164.html;jsessionid=5D664A17029FEC628CF1C72F7FCB51C1
Tyvärr kan jag inte läsa allt hemma ifrån…
Vad som kallas B. betulicola har jag hittat ibland i bohuslän längs kusten med björk i hedlandskapet.

0

Irene

SvenD

10 feb 2014 kl. 00:32

Skulle vara kul att få veta följande: Vad krävs för att ett fynd ska finnas med i Fungus dataservice? Vad jag kan se räcker det inte med att rapportera till Artportalen. Och hur färska är rapporterna som finns med?

0

Irene

Irene A

10 feb 2014 kl. 16:14

De fynduppgifter som finns hos fungus info var till en början resultatet av ett gemensamt projekt som drevs av Sveriges Mykologiska Förening och Ticksällskapet. Man kan väl säga att det var en föregångare till Artportalen. Förutom rapporter från enskilda personer, har uppgifter hämtats från artlistor vid mykologiska träffar, herbariegenomgångar, tidskrifter etc (på senare år t.o.m. från Svampguiden tror jag :-).
De allra flesta fynduppgifterna därifrån finns nu också överförda till Artportalen, precis som flera andra databaser.
T.ex. skogsstyrelsen och länsstyrelserna har haft egna som har samlats in vid deras inventeringar.

Målsättningen har ju varit att alla observationer ska finnas samlade på ett ställe, dvs Artportalen, för att användare av uppgifterna inte ska behöva leta på flera ställen för att få en komplett bild av artförekomster.

I fallet Boletus betulicola går det inte att rapportera den som egen art till Artportalen när de har gjort den synonym med edulis.
Det är tråkigt att de har gjort så, för uppgiftslämnarens uppfattning hade kunnat få ha en egen sökbar kolumn och Artdatabankens en annan… Dessutom styrs ju rapporteringen till de namn som är gällande i databasen oavsett om det är rätt eller fel.

Nu kan man skriva in ett eget namn som kommentar, men den som vill söka information från det fältet måste först ta ut en excelfil - med alla Boletus edulis i det här fallet.

0

Irene

SvenD

11 feb 2014 kl. 15:57

Tack, Irene, för ett utförligt svar!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone